Maikel en Sabine van Hal behouden de rijke historie van De Wels, eten & drinken

Het café-restaurant van Sabine en Maikel van Hal dateert uit 1936. Het was opgericht als verenigings- gebouw van de arbeidersverenigingen in Noordwijk. ‘Het gebouw’, zoals het toen werd genoemd, heeft in al die jaren het karakter van ontmoetingsplek behouden. “Onze oudste vaste klant is 88 jaar. Ook jongere gasten die eenmaal zijn langs geweest blijven jaar na jaar terugkomen.”

Sabine en Maikel van Hal kennen elkaar sinds zij samen bij hetzelfde hotel werkten. Toen al wilden zij ooit zelf een eigen zaak hebben. Ook in de jaren dat Maikel bij de Tweede Kamer werkte bleven zij uitkijken naar iets voor henzelf. “Tien jaar geleden hoorde ik in de bus uit Den Haag dat ‘De Wels’ te koop stond. Ik ben eerder uitgestapt voor een rondje om de zaak en twee weken later hebben wij de koop beklonken.”

Toen bleek dat de bijzondere sfeer van De Wels hardnekkig was en daarmee goud waard. “Vaste gasten kwamen ons vragen of alles wel bij het oude bleef. Eerlijk gezegd wilden wij het menu wel wat aan onze eigen smaak aanpassen, maar na twee maanden zijn we toch maar gestopt met de eendenborst. In tachtig jaar heeft De Wels een reputatie opgebouwd als dorps- en sportcafé. Waar mogelijk proberen wij dat verder te versterken. Onze klantenkring is één grote familie die onze zaak als hun huiskamer beschouwen. Dat betekent trouwens ook dat ze bij grote drukte óns helpen met de bediening.” Ook voor toeristen – uit Duitsland of de rest van Nederland – is De Wels een vaste stek om telkens terug te keren.

Verenigingsleven
Voor de oorlog kwamen mensen hier klaverjassen, schaken of biljarten. Uiteraard is het ook dé plek waar diverse arbeidsverenigingen vergaderden. Die gemeenschapssfeer is blijven hangen. “Nu komen mensen bij ons samen naar de grote toernooien van voetbal, pool, tennis, darts en Formule 1 kijken. Poolen en darten. Wij zijn jaarlijks gastheer van het accordeonfestival en wij zijn al tien jaar residentie van de carnavalsvereniging. Zelfs voor clubs uit andere delen van het land zijn wij een vaste stek. Zo komt een amateur voetbalclub uit Utrecht bij óns zijn jaarlijkse winterbijeenkomst houden.”Maikel en Sabine houden de banden met sport en verenigingsleven in ere. Ook door voetbal- hockey- en dartteams te sponsoren. En daar komen de bruiloften en verjaardagsfeesten dan weer uit voort. “Wij verzorgen zelfs af en toe de nazit van een uitvaart.”

Eten en drinken
Zo beweegt het café goed mee met eigentijdse ontwikkelingen. De Wels tapt niet alleen pils, ze hebben vele bieren op fles in de koeling. En naast de appeltaart bij de koffie en alle mogelijke lunchgerechten heeft de zaak een dinermenu. “Wanneer je geen zin hebt om thuis te koken, dan serveren wij graag een mooi voor- en hoofdgerecht, met een keuze aan vlees en vis. Onze prijs-kwaliteit verhouding is beter dan de keukens op het strand. En natuurlijk verzorgen wij vanuit onze keuken allerlei catering-opdrachten.”

Ieder evenement is een reünie
De nominatie voor de Sterkste Schakel inspireert. Maikel: “Het geeft weer een boost om eigen activiteiten te blijven bedenken. Wij hadden in 2016 een goed bezochte winterbarbecue, wij organiseren regelmatig live muziek en op Koningsdag hebben wij het hele parkeerterrein vol met een zelf georganiseerd Koningsfeest. Dat Koningsfeest is een soort reünie voor de hele buurt.”Sabine en Maikel zijn nog lang niet klaar met hun ideeën voor ‘Het gebouw’.

De Wels, eten & drinken
Abraham van Royenstraat 6, Noordwijk
T 071 361 2735
E [email protected]
W www.cafedewels.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *