Een opgeruimde ondernemer in een opgeruimde garage

“Klanten werven daar doe ik niet aan.” Het enige dat Herman Rietbergen doet is telkens vanuit het perspectief van de klant denken. “Je moet gewoonweg altijd in zijn schoenen gaan staan. Hoe zou die ervaren wat je doet of zegt? Doe je dat goed, dan komen de klanten vanzelf door mond-tot-mondreclame.” Het bewijs heeft Rietbergen al geleverd: na nog geen drie jaar is het bedrijf al gegroeid tot vier man personeel die op drie bruggen kunnen werken.

Auto Rietbergen is een merkonafhankelijke onderhoud- en reparatiegarage. De garage werkt onder de naam Autocrew. “Dat is een werkplaatsformule van Bosch, die in Duitsland erg groot is. En dat levert ons zelfs hier in Noordwijk klanten op: van toeristen tot mensen die op Duitsland rijden.” Ondersteund door Bosch ‘lust’ de garage dus ieder merk voor onderhoud. Uiteraard is APK, winter- en zomerbanden, airconditioning etc. ook bij Rietbergen te krijgen.

In de schoenen van de klant
Rietbergen is geen beginneling in de autobranche. Hij is zo’n beetje tijdens de middelbare school al begonnen in het bedrijf van zijn vader en heeft daarna alle opleidingen doorlopen. Hij werkte jarenlang voor en met anderen, maar besloot in 2014 helemaal zelfstandig aan het werk te gaan. “Ik heb in al die jaren zo ongelooflijk veel geleerd. Van het vak, maar ook van mensen: hoe ze in elkaar zitten, wat ze fijn vinden, welke ruimte ze je geven.” Daar komt vandaan dat Rietbergen zich altijd wil verplaatsen in de ander: “Je moet je afvragen hoe jij het zou vinden wanneer je bij een eenvoudige APK-keuring verteld wordt dat de reparatie ‘maar’ € 1.500 kostte?

Daar wordt niemand blij van. Ik vraag iedere klant waar hij/zij vandaan komt, uit welke plaats, van welke dealer of welk garagebedrijf, of het zijn eerste auto is. Hoe meer ik weet van zijn situatie, des te beter kan ik inschatten welk belang ons werk voor hem heeft.”

Het is mooi dat Rietbergen dit zelf doet, maar hij is zich er ook goed van bewust dat zijn collega’s dat ook moeten kunnen. “En daar neem ik tijd voor om het ze te leren. Want ik wil iedereen helpen een stapje verder te komen in zijn leven.”

Onze Eritreeër
Mensen verder helpen neemt Rietbergen heel serieus. Via Vluchtelingenwerk laat hij vluchtelingen als stagiair meewerken in het bedrijf. “Let wel: niet per sé om ze als automonteur op te leiden. Maar wel om ze na hun vlucht een zelfstandig plekje in onze maatschappij en een gevoel van eigenwaarde te geven. Zo kan ik ze hier bijvoorbeeld vrij snel leren om goed banden te verwisselen. Zodra Joshua, ‘onze Eritreeër’, dat had geleerd hebben wij het hem zelfstandig laten doen. Je zag hem opbloeien.”

Opgeruimd
“Weet je wat ook helpt, een schone, opgeruimde garage.” Rietbergen heeft twee goede zakelijke redenen om zijn garage opgeruimd te houden. “Het ziet er vriendelijker uit voor klanten. Als je laat zien dat je schoon bent met je eigen spullen, dan geeft hen dat vertrouwen dat je ook goed bent met die van hun. En bovendien kun je een schroefje dat uit je handen is gevallen makkelijker vinden.”

Auto Rietbergen
Keyserswey 53, Noordwijk
T 071 361 4441
E [email protected]
W www.autorietbergen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *