Bloembinderij Van der Post, speciaalzaak in bloemen, planten en accessoires

“Misschien wel meer dan vijftig jaar,” antwoordt Piet van der Post op de vraag hoe lang hij al in het bloemenvak zit. “En als ik morgen opnieuw moest beginnen zou ik het zo weer doen.” Van der Post nam 43 jaar geleden de bloemenwinkel van zijn ouders over en bouwde het bedrijf uit tot een toonaangevende winkel. De trends in de sierteelt en de trends onder klanten houdt hij scherp in de gaten. “In de winkel moeten wij de meerwaarde voor onze klanten kunnen laten zien.”

Bloembinderij Van der Post is een uitzondering onder bloemenzaken. Het is niet te trendy, geen bloemenjuwelier, maar zeker ook geen marktstal. Van der Post heeft er een speciaalzaak van gemaakt. “Mijn vrouw Ria werkt al mee sinds 1974, onze vaste kracht Constance Duineveld is er sinds 1997 en onze oudste dochter Ivy sinds 2002. Wij leven met bloemen.”

Wát heeft de klant in gedachten?
De winkel van de Van der Posts ligt in Hillegom niet ‘in de loop’. “Klanten komen dus gericht bij ons binnen. Zij komen voor bloemen, maar dat wil niet zeggen dat ze weten wat ze zoeken. Dan wil ik uitvogelen voor welke gelegenheid ze iets nodig hebben. Het maakt nogal uit of je bloemen zoekt voor een verjaardag of een begrafenis. Dan maakt het ook uit wíe de jarige is. Of wil je één bloem voor de juf? Wat weet je van de ontvanger? Hoe meer je kunt vertellen hoe meer dat ons helpt iets voor te stellen dat helemaal past.” Volgens Van der Post is vooral zijn dochter Ivy daar heel goed in.

Mooiste van Holland inkopen
Twee tot drie keer per week is Van der Post om vijf uur ’s ochtends op de veiling in Rijnsburg. “Je moet altijd op tijd komen vóór de klokken gaan lopen. In dat uurtje kan ik zien wat er binnenkomt van kwekers en zien of er bijzondere dingen tussen zitten. Je weet na vijftig jaar wel welke kwaliteit bloemen van welke kweker komt. Maar tóch moet je blijven checken. Een recente trend is de voorselectie die kwekers maken van dezelfde soorten in verschillende kwaliteitsklassen. Daar moet ik dan de mooiste van hebben.”

Gedrevenheid
Van der Post is misschien pensioengerechtigd, zijn winkel is volkomen bij de tijd: ruim, goed verlicht en schoon. Bloemen, boeketten, planten, glas- en aardewerk zijn helder uitgestald. Voor klanten met grotere opdrachten is een nette hoek met tafel, stoelen en een koffiezetapparaat. “Binnen de branchevereniging gaan wij enkele keren per jaar groepsgewijs bij collega’s op bezoek. Je krijgt er niet alleen goede ideeën door, maar je krijgt ook inzicht in hoe je collega’s tegen hun zaak aankijken. Niemand heeft mij verteld dat ik mijn zaak schoon en opgeruimd moet houden. Maar ik vind het essentieel. Net zo belangrijk als een certificering voor duurzaamheid. Die laatste ziet de klant niet eens, maar wij weten dan dat wij goed bezig zijn. Je moet gedreven zijn om je vak zo goed mogelijk uit te voeren.”

“Als ik morgen moet stoppen dan weet ik dat mijn zaak op orde is, dat ik goed met mijn tijd ben meegegaan en dat ik mij prima heb geamuseerd.” Gelukkig is dat nog lang niet aan de orde en denkt hij nu al na over de eerstvolgende ronde van verbeteringen aan de winkel.

Bloembinderij Van der Post
Haven 10, Hillegom
T 0252 515 093
E [email protected]
W www. bloembinderijvanderpost.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *