Van Schaik Kozijnen door volledige automatisering enorm wendbaar

De BMH Windowmaster 100 volautomatische CNC houtbewerkingsmachine wisselt feilloos zijn eigen gereedschap terwijl hij heel rustigjes zijn programma afwerkt. Dit is serieus speelgoed voor mannen. Bijna achttien meter lang en zó veelzijdig dat Van Schaik Kozijnen met slechts vijf medewerkers ruim 100 aannemers in de wijde omtrek blij kan houden. Eigenaren Patrick van der Vlugt en Frank Post zijn er duidelijk hartstikke trots op.

Van der Vlugt en Post zijn allebei zo’n twintig jaar geleden, direct uit de schoolbanken, bij het bedrijf komen werken. “Vanaf het begin af aan heeft Henri van Schaik – naamgever en vorig eigenaar van het bedrijf – ons alle vrijheid gegeven. Alle vrijheid om zelf relaties met klanten op te bouwen, om zelf een rol te pakken in het teamwerk en dus zelf verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Dat heeft onze overname in 2016 enorm makkelijk gemaakt.”

Rond de fenomenale Windowmaster – die het bedrijf als eerste in Nederland had – is een klein, maar geolied bedrijf neergezet. Aan één kant worden (hard)houten balken aangeleverd, de Windowmaster zaagt en freest, één man monteert, één man spuit en aan de andere kant komen de klanten hun kant-en-klare kozijnen, ramen, deuren, dorpels, trapleuningen, luifelsteunen enzovoort ophalen.

Specialisatie en snelheid
“Het bedrijf is ooit begonnen als aannemer, maar wij zijn nu helemaal gespecialiseerd in houtbewerking. Voor een eigen vaste klantenkring verzorgen wij vaak al het houtwerk van een opdracht. Dat betekent van glaslat tot en met dakrand. Juist door die enorme specialisatie komt het werk uit de hele regio naar ons toe. En niet alleen voor die hele huizen, maar ook voor moeilijke, haastige, losse klussen. Die ene glaslat gaan wij ook met plezier leveren. Wij hebben dus niet alleen aannemers als klant, maar ook particulieren kunnen direct bij ons terecht.”

Hobby is werk geworden
De mannen hebben zichtbaar lol in hun werk: “Wij hebben van onze hobby ons werk kunnen maken. Met een klein team kunnen wij heel veel werk verzetten in een geweldige sfeer. Onze klanten betrekken wij in die sfeer wanneer zij het werk komen halen. Gezellig samen hun vrachtwagen inladen en dan praten over hun lopende en toekomstige projecten.” Door het kleine team zijn de lijntjes met de klanten erg kort. Net als Van Schaik het vroeger bij Patrick en Frank deed, laten zij hun teamgenoten ruim meedoen met het klantcontact.

Klant serieus nemen
De prijsdruk in de bouw is groot. Aannemers vragen altijd calculaties op bij verschillende leveranciers. “Dat betekent dat wij meer calculaties maken dan uitvoeren. Tóch nemen wij iedere offerte-aanvraag serieus. Want ónze klant – de aannemer – is degene die ervoor kiest om ons aanbod aan zijn klant voor te leggen. Wij leggen er eer in om dat zo transparant en compleet mogelijk te doen.”

De Windowmaster gaat nog wel even mee en de mannen verwachten daar geen spectaculaire innovaties. “Wij houden het wel scherp in de gaten, want innovatie loont.”

Van Schaik Kozijnen
Amstelkade 7, Woerdense Verlaat
T 0172 – 408 243
E [email protected]
W www.vanschaikkozijnen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *