TeekensKarstens, sponsor van de TK Penning Internationaal Zakendoen

“Hoe hebben ze het geflikt?” zegt Kees van Oosten, wanneer wij hem vragen wat voor hem de doorslaggevende vraag is bij het beoordelen van de genomineerden. Van Oosten is partner van TeekensKarstens, het Leidse advocatenkantoor dat al jaren de penning voor Internationaal Zakendoen uitreikt aan één van de bedrijven die meedoen aan de Sterkste Schakel. Uit die insteek blijkt zijn ontzag voor de ondernemers die – klein of groot – hun vleugels buiten de landsgrenzen hebben uitgeslagen.

Maar er is niet alleen ontzag, er is ook oprecht plezier. “Ik draai al jaren mee met de jurywerkzaamheden voor de Sterkste Schakel. Het is gewoonweg leuk om bij de bedrijven op bezoek te gaan. Je wordt altijd vrolijk onthaald en de ondernemers spreken met trots over hun werk.”

Brede jurybeoordeling
Bij de vraag ‘hoe ze het geflikt hebben’ kijkt Van Oosten naar de omvang van het bedrijf, naar de tijd die het gekost heeft om zover te komen en naar de manier waarop de ondernemer met buitenlandse partners, klanten en eigen medewerkers omgaat. “Ook belangrijk vind ik het innoverend vermogen of het doorslaggevende element in dienst of product waarop het buitenlandse succes gebaseerd is. Tenslotte kijken wij naar de structuur van het internationale zakendoen. Hoe zit het netwerk in elkaar, zijn er filialen of partners, hoe zijn de onderlinge afspraken gemaakt.”

Samen met de andere juryleden wordt de beoordeling dus heel serieus genomen. Maar uiteraard brengt het kennismaken en relaties leggen van mensen onder elkaar voor Van Oosten het meeste plezier aan het jurywerk. “De Sterkste Schakel is een goed nieuws show. Maar wel één met een échte reden,” zegt Van Oosten. “‘Wij’ doen het namelijk ontzettend goed. ‘Nederland is een klein land, met veel buitenland’, zei Joseph Luns, en die waarheid zal nooit veranderen. Omdat Nederlandse ondernemers exporteren naar de hele wereld is de klap van de crisis hier niet zo hard gevallen toen het slechter ging met delen van de wereld. Er was altijd wel een stuk wereld waar we nog wel konden verdienen. Nu de economie wereld breed aantrekt schiet Nederland vooruit. Daar leveren Rijnlandse ondernemers, zoals de genomineerden, ook een fantastische bijdrage aan. Het laat opnieuw prachtig zien in welke mate ook het ‘kleine’ Nederlandse bedrijfsleven handel drijft met de hele wereld.”

Alibaba
“Internationalisering is een groot voordeel. Het is economisch aantrekkelijk en de internationaal actieve ondernemers vinden het vaak ook gewoonweg leuk. De manier waarop de EU regelgeving zich heeft ontwikkeld in de afgelopen tientallen jaren maakt het ook alsmaar makkelijker.” Gevraagd naar de bedreigingen van het internationale zakendoen noemt Van Oosten niet TTIP of Brexit, maar Alibaba: “De manier waarop dit handelsplatform uitgroeit moet je in de gaten houden. Niet alleen omdat het een Wereldwinkel van Sinkel is. Maar vooral om de manier waarop het platform zich nestelt in de traditionele producent-afnemerketen. Laat lezers mij maar bellen over wat ik daar precies mee bedoel.”

Genomineerden TK Penning
DeLeeuw Flowerbulb groep, Sassenheim
Desch-Epla, Ter Aar
Dulon, Zoeterwoude
Joh. Stolwijk & Zonen, Boskoop
Nedcargo, Waddinxveen
R&G Export, Boskoop
VDS Logistics, Zevenhuizen

De zeven genomineerde bedrijven in de categorie Internationaal Zakendoen komen uit bedrijfstakken waar Nederland sterk in is. Vier zijn agrarisch of daaraan gelinkt, er zijn twee transportbedrijven en één chemisch bedrijf. Van Oosten: “En vergeet niet: al die bedrijven zijn gewoonweg begonnen met een vrachtwagen of een telefoongesprek.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *