Slijterij Adegeest uit Voorschoten Sterkste Schakel 2017

Halverwege de Grande Finale van de Sterkste Schakel 2017 in Grand Hotel Huis ter Duin is de prijs voor de Sterkste Schakel in de categorie detailhandel < 5 medewerkers aan de beurt. Jury teamcaptain Robin Peereboom reikt deze uit aan een verraste Petra Smit van Slijterij Adegeest: “Zij hebben sinds kort hun winkel uitgebreid. Er binnenkomen is als een warm bad. Zij zijn super-enthousiast.” Wat wil je dan nog meer? Wanneer de winnaars van alle categorieën zijn bekend-gemaakt en iedereen op het podium zit volgt tenslotte voor hen ook de hoofdprijs: Slijterij Adegeest is overall winnaar van De Sterkste Schakel 2017!

Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk was gastheer voor de leukste ondernemersprijs in Zuid-Holland. Welke ondernemer wint dit jaar de prijs voor de meest klantgerichte ondernemer? Op vrijdagavond 10 maart verzamelen zich tientallen en uiteindelijk honderden ondernemers, met aanhang en medewerkers in de lounge van het hotel.

Terwijl zij borrelen en gespannen afwachten tot de avond begint zit Bob Heeren, presentator van de avond, stilletjes zijn spiekbriefjes voor de avond te overdenken. Guido Hogenboom van Solid Rental laat de check op de laatste zaken voor de nieuwe audiovisuele inrichting van de Keizerszaal over aan zijn grote team. Rijnstreek Business fotograaf Rob Lamping heeft de belichting ingemeten en zijn speciale hoekje voor de winnaarsportretten ingericht. Kim Zwanenburg, Johan van der Meij en Paul Schelvis van Rijnstreek Business bekommeren zich om de enveloppen en de bloemen achter de coulissen, zanger Koert Witteman stemt zijn gitaar. Wil Kuiters van Kuiters Idee & Organisatie loopt op en neer met antwoorden op organisatievragen.

Harry de Reus, initiator van het Sterkste Schakel evenement en uitgever van Rijnstreek Business, wil nu nog niets zeggen: “Achteraf vertel ik je wel wat ik van deze jaargang vind. Dit is het moment om eindelijk alle berichtjes van mensen die ons een leuke avond toewensen te beantwoorden.”

Vrienden!
Wanneer Harry de Reus aan het einde van een sprankelende avond toekomt aan zijn nawoord voor het publiek dan blijkt hoezeer de betrokkenheid bij het evenement hem aanspreekt: “Wij doen dit nu veertien jaar en het idee – klantgerichtheid vieren – staat nog steeds als een huis.

Maar ik had nooit verwacht dat het ons zoveel vrienden op zou leveren. Velen leveren vanuit persoonlijke betrokkenheid een professionele bijdrage. Ik vind het nog steeds prachtig om ondernemers die op dezelfde manier denken over klantgerichtheid met dit evenement aan elkaar te verbinden.”

De finale van 2017
Bij aanvang van de avond leiden twee échte lakeien de mensenmassa in goede orde naar hun stoelen: ‘Gaat u vooral dichtbij het gangpad zitten, dat is makkelijk wanneer u de prijs gaat halen.’ Telkens wanneer het spannend wordt brengen zij een vrolijke noot. Zo staat één van hen klaar met tissues wanneer Harry de Reus de overall winnaar bekend maakt. De ‘applausinstructie’ van de lakeien was overbodig: het dak gaat eraf wanneer hij Petra en Michel Smit van Slijterij Adegeest uitroept tot winnaars.

Speciale categorieën
De finale begint met de uitreiking van de speciale prijzen: de Publieksprijs, de Beste Website, de Grant Thornton Aanmoedigingspenning en de Penning voor de meest Maatschappelijk Betrokken Ondernemer.

Maatschappelijk betrokken
“Er zijn vele prijzen en aansporingen voor duurzaamheid, maar ik vind dat Maatschappelijke Betrokkenheid daarin een eigen plekje verdient.” Henk Griffioen van That’s Lease neemt sinds 2014 deel aan het jurywerk voor de Sterkste Schakel. “Je ziet dat iets extra’s doen voor de maatschappij extra energie geeft.” Daarom reikt zijn bedrijf – dit jaar voor het eerst – een prijs uit voor Maatschappelijke Betrokkenheid. Besloten is dat deze gaat naar NH Conference centre Leeuwenhorst, omdat zij werk maken van het plaatsen van ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Michelle Aarts van Leeuwenhorst laat de keuze voor een goed doel waaraan het bedrag van € 1.000 kan worden besteed over aan haar team: “Zij doen het werk, dus zij mogen het zeggen.”

Jaarlijks beoordeelt een student van de Hogeschool van Amsterdam de sites van alle genomineerde bedrijven. Gaby Rozendal, student Marketing Tomorrow, bekeek de ruim vijfenzestig sites op ‘vindbaarheid, techniek, juridische informatie, vormgeving en usability’: “Het is mooi om te zien dat er blijvend voortgang in de beoordelingen zit. Dit jaar waren véle sites goed met de tijd meegegaan. De beste vonden wij de site van Drankenhandel Leiden.” Toen vervolgens bleek dat ondernemer Joeri Paardekoper zelf niet aanwezig was kon gelukkig de bouwer van de site, Smart Development uit Alphen aan den Rijn, de prijs voor hen in ontvangst nemen.

Aanmoedigingspenning Grant Thornton
Pieter Visser, partner bij Grant Thornton, en ook al jaren betrokken bij de Sterkste Schakel reikte de Grant Thornton Aanmoedigingspenning uit: “Die penning is bedoeld voor een bedrijf dat, wat ons betreft, een extra duwtje in de rug verdient. Wij kennen hem dit jaar toe aan Glas Groenvoorzieningen. Niet alleen omdat ze tot het gaatje gaan om hun klanten te bedienen, maar ook als een ‘chapeau’ voor de bijzondere combinatie van diensten: in hun geval waterbouw én landschapsarchitectuur.”

Publieksprijs
De laatste ‘special’ is de Publieksprijs. Welke ondernemer heeft de meeste stemmen vergaard onder zijn klanten? Het is een prijs waar de detailhandel een streepje voor heeft. En dat hebben wij gezien dit jaar. In de week dat de online stemming open was kwamen duizenden stemmen binnen. Vanavond bleek hoe de winnaars dat georganiseerd hadden. Van de drie hoogst geëindigde bedrijven Fromagerie du Patron uit Oegstgeest, De Soete Suikerbol uit Hillegom en Keurslager Van der Bent uit Noordwijk verklapte winnaar Van der Bent tot grote hilariteit van de zaal de aanpak: “Wij hadden een stemlokaaltje met een laptop in een hoekje van de zaak gezet. En daarnaast waren de sportverenigingen die wij sponsoren in Noordwijk zo vriendelijk om een stemoproep rond te mailen. Wij zijn supertrots dat wij zoveel aanhang hebben kunnen mobiliseren.”

Sectorwinnaars en Sterkste Schakel
Dé winnaar van de finale wordt jaarlijks gekozen uit de winnaars van de categorieën waarin men genomineerd was. Zij werden één voor één bekendgemaakt en op het podium uitgenodigd. Terwijl de ene lakei hen begeleidde schonk de ander hen alvast een glas champagne in. Presentator Heeren zette er flink de vaart in terwijl de teamcaptains van de jury de penningen uitreikten.

Rob Morelisse van groothandel More Marine beet het spits af. “Zijn bedrijf gaat ver, heel ver bij het adviseren van watersportwinkels en jachthavens”, zei teamcaptain Jan van den Anker. “Wij zijn geen gewone ‘middleman’, geen dozenschuiver, wij vinden het leuk om met de klant mee te denken en hebben daarvoor gelukkig ook de kennis in huis.”

Juryvoorzitter Guus Kil overhandigde de penning voor de sector  IT & Communicatie aan Mathijs Zoons van Interaction Matters: “Zij kruipen in de huid van de klant en laten hem iets anders doen dan het gebruikelijke om het gewenste resultaat te bereiken.”

Voor Toerisme, Horeca en Recreatie ging de penning naar Francis Borsje van Restaurant Allemansgeest. Die had daar niet veel op te zeggen: “Ik sta voor mijn gasten, maar als ik zelf naar voren wordt geroepen weet ik mij geen raad. Ik heb ook geen wijze lessen, ik doe mijn eigen werk gewoon heel graag.” Volgens teamcaptain Huibert Kralt “klopt het hele plaatje bij Allemansgeest. Ambiance en kwaliteit zijn prima en de bediening is zeer gastgericht. Alles leidt tot het overtreffen van verwachtingen.”

Corné van Waay van Van Waay Interieurs “krijgt het er warm van”, wanneer hij de sectorprijs Detailhandel > 5 medewerkers van teamcaptain Peter Wolf krijgt. “Die penning is niet voor mij, maar is waardering voor het team.” Dat kan Peter Wolf beamen: “Van Waay springt er uit door de zorgvuldige begeleiding van de klant door het hele team.”

“De afgelopen jaren groeiden wij telkens 20% per jaar. Daar moeten wij hard voor werken”, zegt Jacco van Wieringen van NWH Jobs. “Daarvoor bedank ik mijn medewerkers en klanten.” Arie Balkenende benadrukt dat NWH de penning Dienstverlening > 5 medewerkers wint door de opleiding van de medewerkers.

In de sector Bouw, Installatie en Techniek mag teamcaptain Irma van Seeters de penning uitreiken aan Domburg Bodegraven. Peter Domburg vind het “supergaaf en een kroon op het werk.” Ook bij dit bedrijf zit de kracht volgens de jury in de medewerkers: “Domburg is onderscheidend door de organisatie van zelfsturende teams die ook voor de klant het aanspreekpunt zijn.”

Wist Michel Smit van Slijterij Adegeest dat er nog meer in het vat zat of maakte hij een grapje? Toen Robin Peereboom, teamcaptain voor Detailhandel < 5 medewerkers, hem de penning overhandigde zei hij: “Ik had de penning niet verwacht, maar vind het wel terecht.” Zo ad rem was hij tijdens de pitch voor de jury niet.

Peter Stichter, eigenaar van Autobedrijf Stichter en winnaar van de penning voor de sector Automotive was helaas niet aanwezig, zodat teamcaptain Fred Stroombergen helemaal alleen met de penning op de foto kon. Maar eerst vertelde hij nog dat Stichter de penning verdient: “Hij is de vierde generatie, ze zijn sterk verbonden aan het dorp en onderschatten zichzelf hoe goed ze zijn.”

Héél erg aanwezig was onderneemster Ewa Szalwinska van AdviesPoL. Die had het liefst haar ‘aanhang’ meegenomen op het toneel en kon eerst niets zeggen bij de ontvangst van de penning in de categorie Dienstverlening < 5 werknemers. De woorden van oud-gediende Leen Vonk logen er dan ook niet om: “Deze onderneemster steekt met en kop en schouders boven de andere genomineerden uit, zij is een echt mensenmens voor wie de dienstverlening aan haar cliënten veel verder gaat dan het zuiver zakelijke.”

De laatste categorie, Internationaal Zakendoen
Zakendoen, wordt al jaren gesponsord door TeekensKarstens en ook nu weer uitgereikt door Pietia van Laarhoven. Uit een pittige lijst genomineerden, die vele bedrijfstakken vertegenwoordigt, werd de penning gegeven aan Roderick de la Houssaye van Nedcargo: “Internationaal zakendoen is niet makkelijk, maar het verhaal van Roderick en zijn zakenpartner is als een jongensboek.” “Wij zijn altijd achter de kansen aangegaan die ons gegeven werden”, zegt hij daarover, “wij ondernemen samen mét onze klanten.”

BAM! – Slijterij Adegeest – overall winnaar!
Opnieuw wordt de spanning er nog even ingehouden wie van bovenstaande ondernemers zich straks de Overall Winnaar mag noemen. Notaris Antal de Witte van Verhees Notarissen heeft twee weken geleden bij het juryberaad bijgehouden hoe de beoordelingen van de jury en hun voorkeuren zich onder deze tien ondernemers verhouden. De onthulling daarvan is een eer die Harry de Reus, initiator van de Sterkste Schakel, toekomt. En opnieuw is Petra Smit van de slijterij beduusd en onder de indruk. Haar man Michel Smit zegt nu helemaal niets meer. Het is duidelijk dat klantgerichtheid van Petra en Michel Smit hem niet in een ‘vlotte babbel’ zit, of het moet zijn dat ze na afloop nog steeds met stomheid geslagen zijn. Er is eerder sprake van een bescheiden zelfvertrouwen. Petra Smit: “Ik denk dat wij op de goede weg zijn. De opening van onze grotere winkel, afgelopen jaar, hielp enorm om onze dienstverlening op peil te houden. Maar zelf vinden wij niet dat wij heel veel speciaals doen. Wij willen er zijn voor onze klanten en dat kunnen wij op deze manier nog jaren volhouden.” Haar man Michel heeft daaraan niets toe te voegen: “Ik durf niets meer te zeggen sinds ik dichtsloeg bij de pitch voor de jury.”

ALLE WINNAARS


Sector Automotive

1e plaats: Autobedrijf Stichter

2e plaats: Garage Koppers

3e plaats: Autobedrijf Stipdonk


Sector Detailhandel > 5 medewerkers

1e plaats: Van Waay Interieurs

2e plaats: Fromagerie Du Patron

3e plaats: Expert Bollenstreek


Sector Detailhandel < 5 medewerkers

1e plaats: Slijterij Adegeest

2e plaats: Bike-Zone

3e plaats: Drankenhandel Leiden


Sector Dienstverlening > 5 medewerkers

1e plaats: NWH Jobs

2e plaats: Rijschool Rijnland

3e plaats: Wasserij Meerzicht


Sector Dienstverlening < 5 medewerkers

1e plaats: AdviesPol

2e plaats: B3D Architectuur

3e plaats: Notariskantoor Kruis-Sweere


Sector IT & Communicatie

1e plaats: Interaction Matters

2e plaats: Brûlée Design

3e plaats: MakeCover Restyle Solutions


Sector Groothandel

1e plaats: More Marine

2e plaats: Gebr. Straathof

3e plaats: Moerings Skimmia


Sector Internationaal Zakendoen

1e plaats: Nedcargo

2e plaats: De Leeuw Flowerbulb Group

3e plaats: R&G – Export bv


Sector Bouw, Installatie & Techniek

1e plaats: Domburg Bodegraven

2e plaats: Bouwbedrijf Lisse

3e plaats: Omnia Bouw


Sector Toerisme, Horeca & Recreatie

1e plaats: Restaurant Allemansgeest

2e plaats: Copper Food & Drinks

3e plaats: Restaurant Plantage 87


Beste Website

1e plaats: Drankenhandel Leiden

2e plaats: Juwelier van Dijck

3e plaats: Wonderland Kinderopvang


Sterkste Schakel 2017

Slijterij Adegeest


Grant Thornton Aanmoedigingspenning

Glas Groenvoorzieningen


Penning voor de Meest Maatschappelijk Betrokken

Ondernemer

Michelle Aarts, Hotel Director NH Conference Centre Leeuwenhorst


Publieksprijs

Slagerij Krijn van der Bent

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *