Deleeuw Flowerbulb Group: Bloembollen voor de hele wereld

“Om een bollenexportbedrijf dat in ruim veertig landen in de wereld bollen verkoopt te laten bloeien moet je niet alleen kennis van bollen hebben. Je moet ook goed op de hoogte zijn van de gebruiken in al die landen.” Hans Oudshoorn, de vierde generatie Oudshoorn in het bedrijf, legt uit: “De bollen worden pas betaald, wanneer de bloemen verkocht zijn. In de tussentijd moet je erop vertrouwen dat je afgerekend wordt. Je moet dus je afnemers goed leren kennen. Ook als die uit hele andere culturen komen.”

“Wij hebben geen cent exportverzekering in onze transacties, in plaats daarvan proberen wij een relatie op te bouwen met de afnemer. Als ik het niet gezellig heb met mijn klant, dan is het mijn klant niet. Ik kom graag bij mensen over de vloer en reis daarvoor de hele wereld af. Dan spreken wij met elkaar over de familie, over lokale omstandigheden en over de markt. Zo leren wij de gebruiken kennen en wij leren over de moeilijkheden en mogelijkheden van de klant. Wanneer je dan in een ‘moeilijk land’ als China of Italië – met zijn gebrekkige rechtssysteem – een vertrouwensband kunt ontwikkelen, dan is dat veel meer waard dan formele afspraken.”

Bollen hebben een karakter
In Nederland komen bollen in het voorjaar tot bloei. Wanneer je dus in een ander seizoen een bloeiende bloem wilt hebben, dan moet je de bol gaan foppen. “Vlak na de oorlog begonnen wij daarom een nieuw kweekbedrijf in Zuid-Afrika, zodat wij twee seizoenen konden leveren. Inmiddels is daarbij gekomen dat wij in onze eigen koel- en broeicellen grote hoeveelheden bollen conditioneren. Irissen en freesia’s houden wij in cellen met een temperatuur van ruim 30 °C, lelies houden wij juist koud. Wij kunnen de bol precies naar gelang zijn eigen karakter bedotten.” Temperaturen die ook tijdens het transport over de hele wereld in speciale containers worden aangehouden. “De kwaliteit van ons werk gaat dan ook veel verder dan weten waar je de mooiste bloemen haalt. Wij verdiepen ons in ziektes en virussen, in de grondsoorten waar de bollen uitkomen en waarin ze moeten opbloeien en in optimale verschepings- methoden.

Klanten helpen
Toch zegt Oudshoorn dat het menselijk contact met de klanten het mooiste is van zijn werk. “Samen uitvogelen hoe wij de opbrengst voor de kweker optimaal kunnen maken is leuk. Op die manier kun je ook de markt voor nieuwe bloemen van veredelaars uittesten. Samen met drie collega’s bezoekt Oudshoorn zijn honderden klanten zo’n twee a drie keer per jaar. “Ik heb een heleboel airmiles.”

Corso en tennis Wanneer je over de A44 rijdt dan kun je de hallen van Deleeuw niet missen. In die hallen is ook de tennishal De Klinkenberg gevestigd. “Dat was dé oplossing om de lege hallen buiten het seizoen rendabel te houden. Daarnaast maken wij ieder jaar ruimte voor het optuigen van de wagens van het bloemencorso.”

Deleeuw Flowerbulb Group
Rijksstraatweg 52
2171 AM Sassenheim
T 0252 – 360 260
E [email protected]
I www.bulbs.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *