B3D architectuur: Vormgeving van constructie, ruimte en licht Edward Boegheim wil weten hoe je leeft

“Pas als ik weet hoe een klant zijn wereld beleeft, maak ik een goed ontwerp voor het exterieur, het interieur en aanvullend het lichtplan. Als ik de juiste snaar raak, dan krijgen mijn klanten een goed gevoel bij mijn voorstellen, ook als dat een hele andere kant op gaat dan zijzelf hadden verwacht.”

“Ik werk van binnenuit”, zegt architect Edward Boegheim. “Mijn werk gaat over het creëren van een woon- of werkomgeving voor mensen, met hun gezin of collega’s. Is mijn klant een gezelschapsmens? Heeft hij behoefte aan een rustplek om zich in terug te trekken? Misschien houdt hij wel van koken of speelt zij muziek. Het zijn allemaal elementen die bepalend kunnen zijn voor de vormgeving van de ruimte waarin hij veel tijd gaat doorbrengen.”

Daarna pas zal Boegheim ruimtes gaan indelen, kijken hoe die ruimtes zich tot elkaar verhouden en zich verdiepen in looplijnen, verlichting of uitzicht. Als laatste komt het exterieur van een bouwwerk aan de orde. “Als ik niet aanvoel hoe een klant leeft, dan kan ik hem niet blij maken.”

‘Je moet wel weten waar je het over hebt’
Boegheim is gelukkig met de lange opleidingsweg die hij heeft afgelegd, van LTS, naar MTS, naar Academie voor Beeldende Kunsten en tenslotte de Academie voor Bouwkunst in Rotterdam. “Ik kan timmeren en conceptueel denken. Zo kan ik het hele traject van het ontwerpen tot het uitvoeren overzien. Ik weet hoe een gipsplaat eruitziet en ik kan met een elektricien praten over het trekken van draden. Omdat ik ook die tastbare zaken ken, kan ik dat goed in evenwicht houden met het creatieve.” Mond-op-mondreclame, maar het verhaal moet het doen

“Ik denk dat ik ál mijn contacten uit mond-op-mondreclame heb. Dat is fijn, maar daarmee heb je de opdracht nog niet. Voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden werd ik gevraagd een voorstel tedoen voor het lichtplan van de tempelzaal. Dat is een spannend moment waarbij ik het opnam tegen interieurbureaus met een reputatie in het museumwezen. Ik denk dat ik die opdracht heb gekregen door een simpel verhaal enthousiast te brengen.

Mijn werk brengt veel voldoening, want juist met dat verhaal en de aandacht voor de klant kan ik verrassen. Ik vind het mooi werk om mensen te helpen om ook zelf na te denken over wat ze eigenlijk het liefste willen. Ik help ze een bewuste keus te maken. Die manier van werken laat ons bedrijf groeien.”

Ontwerpbureau B3D
Ontwerpbureau B3D heeft zijn oorsprong in de verlichtingswinkel van de ouders van Boegheim. Deze is inmiddels opgegaan in lichtarchitectuur en het architectuurbedrijf in de Raadhuisstraat.

In de toekomst wil Edward de indeling van de winkel geheel omgooien. “Mensen kopen geen lamp meer in een winkel en ik wil laten zien dat hier een ontwerpbureau van licht en ruimte is gevestigd. Dus wil ik mijn werkplek in de etalage hebben. En wij maken een belevingsruimte met 3D-projectie aan de andere kant van de voordeur.” B3D werkt voor particulieren en bedrijven, bij nieuw-bouw en renovatie en levert naast architectonische oplossingen ook lichtplannen, armaturen en domotica.

B3D architectuur
Raadhuisstraat 206
2406 AK Alphen aan den Rijn
T 0172 – 49 63 00
E [email protected]
I www.bd3.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *