Minder blauw in de bus

Honderd jaar bestaat hij al, de blauwe envelop. Wie kent hem niet? De één ziet hem met angst en beven binnenkomen, de ander kijkt er al tijden naar uit. Maar welk gevoel we ook hebben bij die blauwe enveloppen, we zullen er toch aan moeten gaan wennen dat we ze binnenkort niet meer gaan ontvangen.

Dat we de legendarische blauwe envelop niet meer ontvangen wil echter niet zeggen dat de Belastingdienst stopt met de inhoud van de enveloppen. Recent is de Eerste Kamer namelijk akkoord gegaan met een wet die moet gaan regelen dat de Belastingdienst de komende jaren steeds meer berichten elektronisch gaat versturen. Gedurende een gewenningsperiode (of ontwenningsperiode?) van twee jaar krijgen we de berichten zowel op papier als elektronisch. Daarna alleen nog maar elektronisch.

Er zijn vijf uitzonderingen. Groepen mensen voor wie de blauwe enveloppen geen verleden tijd gaan worden:

• mensen met een woonadres in het buitenland

• nabestaanden van overledenen

• kinderen onder de 14 jaar

• mensen die te maken hebben met

wettelijke vertegenwoordiging (zoals curatele en bewind)

• mensen met een diplomatieke status

Het is de bedoeling dat alle belastingplichtigen die niet tot de hiervoor genoemde groepen behoren, een eigen berichtenbox krijgen waarmee met de Belastingdienst gecommuniceerd kan worden. Dus ook onze grootouders, die een lange periode van het bestaan van de blauwe envelop hebben meegemaakt en de computer nog steeds angstvallig buiten de deur houden, worden straks belast met een elektronische berichtenbox. Leuk onderwerp van gesprek in de gemeenschapsruimten van wooncomplexen voor senioren. Maar vooral een goede aanleiding voor de (klein)kinderen om weer eens op bezoek te gaan om uit te leggen hoe de elektronische berichtenbox precies werkt.

Renger Kok
Register Belastingadviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.YKV.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *