Heb je als ondernemer wel vakantie?

Onlangs sloot de ING app af met de vraag: ben je tijdens vakantie bereikbaar voor werk? Zo’n 40 procent gaf als antwoord daarop ‘Ja’. Als de enquête onder alleen ondernemers gehouden zou worden, zou het percentage wel eens veel hoger uitkomen. Ik ken geen ondernemers die niet zodanig bij hun onderneming betrokken zijn, dat ze tijdens hun vakantie onbereikbaar zijn. Heb je dan als ondernemer wel vakantie?

Een interessante vraag. Het is natuurlijk maar net hoe jij vakantie definieert. We hadden een werknemer die, toen ik hem prettige vakantie wenste omdat hij een weekje weg ging, reageerde: ‘Vakantie? 4 weken, dat is vakantie’. Een collega van me vertelde me pas dat ze een heerlijke vakantie had gehad: ze was een dagje gaan fietsen, had ergens geluncht en vervolgens nog een filmpje en een terrasje gepakt. Zeg het maar ….

Vakantie is bij uitstek bedoelt om te ontspannen. Als je stress ervaart, er voor te zorgen dat je die kwijtraakt en als je je moe voelt, tijd om bij te slapen en uit te rusten. Dat kan door even afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken, zowel letterlijk door weg te gaan, als figuurlijk. Hoe je dat invult is natuurlijk persoonlijk. Ik voel me altijd vrij op het moment dat we Zeeland in rijden. Een ander laadt juist op door steeds een nieuwe plek te ontdekken. De een ligt dagen op een handdoek te zonnen bij het zwembad en doet zo weinig mogelijk, de volgende wandelt of fietst kilometers in de vakantie. Hoe dan ook, geniet van jouw vakantie – als je deze nog voor de boeg hebt – en zorg dat je zodanig oplaadt dat je er weer vol tegenaan kunt. En dat telefoontje tussendoor? Voor mij geen probleem. The show must go on, ook tijdens vakanties!

PETER DE BOER
Accountant, Partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *