Sterkste Schakel Trofee naar Limeta

De gasten, ondernemers uit de regio Rijnstreek, zijn er op gekleed. Het is hun avond. Hun feest. Voor dé ‘Oscar-uitreiking’ van de Rijnstreek heb je een locatie met elan nodig. Het chique Huis ter Duin is de perfecte locatie voor de Grande Finale van de Sterkste Schakel Verkiezing. 20 maart 2015; de dag dat de verkiezing geschiedenis schreef. Voor het eerst van alle edities won een vrouwelijke ondernemer de Grande Finale van de Sterkste Schakel: Jacqueline van der Weijden van Limeta, voor vlaggen en vlaggenmasten, nam met een stralende lach de trofee in ontvangst.

foto1

Het is zover: de Grande Finale van de Sterkste Schakel Verkiezing 2015. De zaal loopt vol. Geroezemoes. Stipt om 20.00 uur dempt het geluid als zangeres Natasja Vergeer prachtig het lied Hallelujah geschreven door de Canadese zanger Leonard Cohen vertolkt. Nog twee uur lang zal iedereen in spanning zitten, voordat om 22.00 uur het hoge woord eruit komt. Van de 53 genomineerden in de 8 sectoren kan er maar één de overall winnaar zijn.

Behoorlijk traject

Alle genomineerden hebben een behoorlijk traject afgelegd. Een aantal maanden terug was er de verrassing van de nominatie. Daarna moesten ze de kritische blikken en vragen van juryleden doorstaan tijdens het jurybezoek. Iets luchtiger mochten ze kennismaken met andere genomineerden tijdens de speeddates, maar stonden ze toch nog enigszins gespannen voor vier afgevaardigden van de in totaal 40 juryleden. Maar het hoogtepunt, daar waar het allemaal om te doen is, is deze finaleavond. Valt er ons een prijs ten deel? Hebben we genoeg van onszelf laten zien? Heeft onze achterban veelvuldig gestemd? Wie is de allersterkste Sterke Schakel in de regio Rijnland? Als je als ondernemer zo dichtbij bent, wil je maar één ding: winnen. “Een van de 60.000 bedrijven in deze regio heeft op u gestemd’, zegt gastheer van de avond Bob Heeren, waarmee hij aangeeft hoe bijzonder dat gegeven op zich al is.

Internationaal Zakendoen

De prijzenreeks begint met de categorie Internationaal Zakendoen. Een prijs van Teekens Karstens, advocaten notarissen. Pietia Laarhoven, partner bij TK: “Internationaal zakendoen kleurt een belangrijk deel van onze praktijk. Om die reden verbinden graag onze naam aan bedrijven die internationaal hun naam op de kaart zetten.” Uit de vijf genomineerden heeft Pietia samen met juryleden Kees van Oosten, ook partner bij TK en Edwin Beentjes van CTS Group de vijf genomineerden bezocht en beoordeeld. “Naast het internationale aspect hebben we gekeken of het bedrijf medewerkers kansen biedt in de vorm van opleidingen, of er aan innovatie wordt gedaan en hoe verleg je de focus als zaken veranderen. Het was een close call, maar uiteindelijk is het een bedrijf geworden dat zich in een nichemarkt door heeft weten aan te passen en daardoor kon groeien. De glazen TK Penning gaat naar Afak Techniek dat volledig geautomatiseerde visfabrieken aan wal en aan boord van schepen maakt.”

foto2

Alles uit de kast voor de publieksprijs

Van Internationaal Zakendoen terug naar de Publieksprijs. Bob Heeren weet de aanwezigen te melden dat het een nek-aan-nekrace was. Hij laat de zaal niet te lang in spanning en meldt dat Formido Bouwmarkt de 3e plaats en We-Fit uit Lisse de 2e plaats van het publiek kreeg. Maar HS Events heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om nummer 1 te worden. Naast de gebruikelijke social media, werd de website ingezet en zijn de nodige advertenties geplaatst. Ook HS Events schreef geschiedenis deze 12e editie van de Sterkste Schakel. Het is het eerste bedrijf dat maar liefst een billboard langs de A4 inzette om zoveel mogelijk stemmers te krijgen. En dat werkte.

Beste website

Wie vorig jaar de Sterkste Schakel Verkiezing heeft gevolgd, weet dat de jury van de categorie ‘beste website’ de meeste websites eigenlijk onder de maat vond. Dit jaar gelukkig een slaak van verzuchting. De jury is tevreden, meldt studente Laura Holscher. “De sites zijn goed vindbaar, de techniek is in orde, alleen de layout mag soms beter.” Collega-student Gert Witteman geeft aan dat sommige ondernemingen er goed aan doen zich ook online eerst voor te stellen en te werken aan het creëren van binding. Het ging het bij het bepalen van de top-3 om details, zoals is er een zoekfunctie, kunnen klanten een review achterlaten, is er een koppeling met de socialmediaaccounts. Maar liefst drie ondernemingen behaalden de 3e plaats: Limeta vlaggen en vlaggenmasten, Vakgarage Creyghton en Autobedrijf Rob Kuiper. De 2e plaats is voor Noort Interieur en de 1e plaats voor Ploeg Kozijnen. Commercieel manager Ronald van den Ing neemt de oorkonde in ontvangst. Bob Heeren: ”Zo de eerste prijs is binnen!” Weet Bob meer dan de rest van de aanwezigen zal Ronald gedacht hebben, dus antwoordt hij gevat: “Oh, volgen er nog meer?”

foto6

Uitstralingseffect Sterkste Schakel

De zaal blikt terug op de speeddates en Bob Heeren neemt daarna de mensen even mee naar 2014.. “Ja mensen. Vorig jaar had overall winnaar Barista Café omstreeks deze tijd een vestiging in Alphen en Lisse, inmiddels zijn Hoofddorp, Almere en Den Haag daar aan toegevoegd. Hoezo, de Sterkste Schakel heeft een uitstralend effect? Waarschijnlijk zal de winnaar van dit jaar ook extra vestigingen gaan oprichten.”  Op het podium staan acht lege stoelen. Bedoeld voor de acht sectorwinnaars. Het moment is aangebroken om die bekend te maken. Twee weken terug tijdens het juryberaad in De Keukenhof hebben de juryleden gedebatteerd over wie op de 3e, 2e en 1e plaats horen.

foto3

Kantoor & Automatisering

In de categorie Kantoor & Automatisering gaat de 3e plaats naar IT Formule, de 2e naar Hedera Kantoorefficiency en op de stoel mag plaatsnemen Machiel van der Schoot van Sera Business Design. Teamcaptain Barry Verdel: “Machiel is echt een visionair en enthousiast ondernemer. Het team kruipt in de huid van de klant alsof het hun eigen project is. Ze maken dingen nog beter dan dat de klant heeft gevraagd. ”

Toerisme, Horeca & Recreatie

Ook de winnaar in de volgende categorie is expert in verwachtingen overtreffen. In de categorie Toerisme, Horeca & Recreatie is de 1e plaats en dus de 2e stoel voor Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis Ter Duin.

Detail- en Groothandel > 10 medewerkers

TheaterHangaar & Hangaar 2 en Olympia charters nemen respectievelijk de 3e en 2e plaats in. Formido Deco Bouwmarkt is sectorwinnaar in de categorie Detail- en Groothandel > 10 medewerkers. Op de voet gevolgd door Van den Anker en Den Bleker op de 2e en 3e plaats. Teamcaptain Arie Balkenende: “Zodra je het parkeerterrein oprijdt, word je echt ontvangen. Ze hebben een huishoudelijk en speelgedeelte, waardoor ook vrouwen er goed terecht kunnen.”

Dienstverlening

Had HS Events al op spectaculaire wijze de publieksprijs in de wacht gesleept, nu kan daar nog de 3e prijs in de categorie Dienstverlening aan worden toegevoegd. De 2e plaats is voor De Leeuw Makelaardij en op 1 staat We-Fit Lisse.  “Het is zo verdraaid moeilijk, want het zijn allemaal topbedrijven. Dienstverlening is een lastige sector, klanten zijn niet snel tevreden. Maar We-Fit doet dat wel: van jong tot oud, man en vrouw”, aldus teamcaptain Leen Vonk.

Bouw, Installatie en Techniek

Ronald van den Ingh zijn wens is uitgekomen. ‘Komen er nog meer’ kan volmondig worden beantwoord met een ‘ja’. Ploeg Kozijnen is winnaar geworden in de sector Bouw, Installatie en Techniek, gevolgd door bouwbedrijven Horsman & Co (plaats 3) en Van der Wiel Bouw (plaats 2).  Irma Moerman als teamcaptain: “Ze geven klanten een podium om aan te geven wat ze goed en slecht vinden en kijken op basis daarvan hoe ze kunnen verbeteren.”

foto5

Detail & Groothandel < 10 medewerkers

Roel Naves, teamcaptain van de sector Detail & Groothandel < 10 medewerkers was onder de indruk van de sectorwinnaar Wijnkoperij Henri Bloem. “Ik drink geen wijn, maar overweeg toch morgen bij de winkel van Ernst langs te gaan.” Noort Interieur en Gek van Fietsen kwamen uit op de 2e en 3e plaats.

Automotive

In de sector Automotive eindigde Autobedrijf Rob Kuiper op de 3e plaats, Autobedrijf Johan Oldenhage op de 2e plaats en Ruygrok Automaterialen op de 1e plaats. Jean-Pierre Schreurs: “Het was moeilijk. We zagen overal klantgerichtheid, ondernemerschap en teamgeest. Bij de winnaar waren de bijzondere uitstraling, professionaliteit en innovativiteit doorslaggevend.”

Communicatie

De laatste categorie waarvan de nummers 1, 2 en 3 bekend moeten worden gemaakt is de sector Communicatie. Respectievelijk werden dit Verheul Communicatie, Solid Rental en Limeta vlaggen en vlaggenmasten. “De winnaar staat letterlijk in modder voor de klant”, weet teamcaptain Peter Wolf te melden.

Grant Thornton Aanmoedigingsprijs

De acht sectorwinnaars zijn bekend en het finalemoment nadert. Toch nog eerst een zijsprong: de Grant Thornton Aanmoedigingsprijs. Ron Hoogeboom van Grant Thornton: “Als jurylid raak je enorm geïnspireerd door de genomineerden. Iedere ondernemer wil graag spiegel voorgehouden worden. Elkaar wijzen op wat beter kan, dat is beste aanmoediging. Van ons krijgt Solid Rental de aanmoedigingsprijs. Hun motto ‘je bent zo goed als je laatste klus’ spreekt ons aan. De interne organisatie is strak, het is een jong bedrijf en toch al met grote klanten als Tommy Hilfiger.”

foto4

Wachten op het slotvonnis

Om, zoals Bob Heeren het zelf noemt, het RTL-gehalte erin te houden, praat hij eerst met de acht sectorwinnaars. De rode draad in zijn rol van gastheer is het koppelen van gezegdes en woordgrappen aan de bedrijven. Bij Formido is Bob benieuwd of vrouwen spijkers kopen of alleen spijkers zoeken op laag water. Met Ernst van Henri Bloem Wijnkoperij wil hij een ernstig woordje spreken en aan Jacqueline van der Weijden vraagt Bob of ze vlaggen heeft die met alle winden meewaaien.

foto7

Het duet dat Bob Heeren zingt met Natasja Vergeer is het laatste onderdeel dat het slotvonnis in de weg staat. Sterkste Schakel notaris Antal de Witte komt met de verzegelde envelop op het podium. “Het is een speciaal recept dat ik al paar jaar hier mag serveren. Ik spreek met alle juryleden apart, zij leveren hun stemmen voor nummer 1, 2 en 3 bij mij in. Die punten tel ik, dat leidt tot resultaat en dat zit in deze verzegelde envelop.”

Sterkste Schakel Top-3 2015

Harry de Reus, initiator van de verkiezing, neemt de envelop in ontvangst en neemt de gelegenheid ten baat om aanwezigen te informeren over de exclusieve club van meest klantgerichte ondernemers in de regio: Kring Sterkste Schakel. “We zijn net begonnen en hebben nu al 50 leden die vooral elkaar willen inspireren”.

foto8

Ondertussen opent hij de envelop. Van alle genomineerden is geëindigd op de 3e plaats Grand hotel Huis Ter Duin, daarna volgt Ploeg Kozijnen. Trommelgeroffel volgt. De eerste plaats wordt bekendgemaakt: Limeta vlaggen en vlaggenmasten is de gelukkige winnaar. Voor het eerst een vrouwelijk ondernemer.  Jacqueline van der Weijden: “Ik ben totaal verrast. Genomineerd te zijn voelt al als groot compliment en dan vervolgens nog winnaar worden. Angeline Beijeman en Daan van Steijn zijn mijn steun en toeverlaat. Zij luisteren naar klanten en ontzorgen die klant.”

foto9

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *