UReason: Opereren met behulp van Google Glass

Eind oktober was het hot news: een maagoperatie in het Academisch Medisch Centrum (AMC), uitgevoerd met behulp van Google Glass. Landelijke media besteedden aandacht aan deze primeur, die via YouTube wereldkundig werd gemaakt. Op de achtergrond speelde het Leidse bedrijf UReason een belangrijke rol.

Het Amsterdamse AMC is continu op zoek naar manieren om de zorg aan cliënten te verbeteren. Bijvoorbeeld tijdens operaties wanneer meerdere apparaten waken over de gezondheid van patiënten. Het personeel op een operatiekamer krijgt veel informatie op zich af, waarop ze, vaak direct, moeten reageren. Tegen deze achtergrond was het logisch dat een blog van UReason over de verwerking en presentatie van informatiestromen via Google Glass de interesse wekte van chirurg Marlies Schijven.

Live operatie

Dat was het begin van de samenwerking tussen ons en het AMC, zegt Leen de Graaf, consultant alarmmanagement bij UReason. “Marlies Schijven had behoefte aan een overzichtelijk vormgegeven presentatie van informatie tijdens operaties, ook om collega’s elders in de wereld mee te kunnen laten kijken. Drie maanden geleden zijn we begonnen om dat mogelijk te maken via Google Glass. Het resultaat was een operatie in oktober, die live werd bekeken door deelnemers aan een congres. Zij konden ter plekke vragen stellen, de chirurg gaf uitleg. Na deze geslaagde proef gaan we kijken of we ook andere applicaties kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld een applicatie die uit de veelvoud aan gegevens over de patiënt tijdens de operatie alarm slaat als het mis dreigt te gaan. Dit soort applicaties kunnen helpen om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.”

Profiel UReason

UReason is een Nederlandse onderneming met kantoren in Leiden, Maidenhead, Parijs en Houston. Het bedrijf, dat wereldwijd werkt, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software waarmee informatie over complexe processen overzichtelijk wordt gepresenteerd, bijvoorbeeld op computerschermen, maar ook via sms, telefoon of – recentelijk – Google Glass. Vaak gaat het om alarmmeldingen, die direct om actie vragen. UReason telt 20 medewerkers en opereert wereldwijd, onder andere in de petrochemische industrie.

De medische sector is een relatief nieuwe branche voor UReason. Van oudsher werkt de onderneming vooral voor de petrochemische industrie met uitstapjes naar de voedingsmiddelenindustrie: industrieën waar complexe processen plaatsvinden, die nauwlettend gevolgd worden, zodat meteen kan worden ingegrepen als dat nodig is. De kunst is om operators precies de juiste informatie te geven, zodanig dat incidenten worden voorkomen en werkzaamheden efficiënt verlopen.

Productieplatform

“UReason werkt wereldwijd,” zegt Leen de Graaf. “Voor een fabriek van kunstmest in Saoedi-Arabië ontwikkelen we applicaties die operators in de controlekamer een beter inzicht geven in het proces dat ze besturen. En een gasplatform van Total ondersteun ik met het ontwerpen van alarmsystemen, zodat medewerkers direct kunnen ingrijpen als er iets dreigt mis te gaan. Mijn werk is heel afwisselend. Het ene moment ben je in het Midden-Oosten, het andere moment vlieg je per helikopter naar een offshore gasproductieplatform. In mijn werk leg ik de link tussen mensen en machines. Dat is bijzonder werk.”

UReason International B.V.

Pompoenweg 9
2321 DK  Leiden
T 071 – 528 17 00
I www.ureason.com
[email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *