Online doorleven na je dood

Er is online leven na de dood. Als je niets regelt leef je na je dood door op Facebook en andere sociale media. Het kan daarom zo maar gebeuren dat je van een overleden vriend of vriendin via Facebook een verjaardagswens ontvangt. Voor nabestaanden kan dat online doorleven pijnlijke situaties opleveren. Na overlijden van Facebooker of Twitteraar is het moeilijk een account te verwijderen of wijzigen.

Online leven

Ruim zeven miljoen Nederlanders zijn actief op sociale media. Ze staan actief in het leven en zijn online verbonden met miljoenen anderen. Maar wat gebeurt er met het online leven als een Twitteraar en Facebooker overlijdt? Na overlijden is het voor nabestaanden een hele toer om een account van de overledene te verwij-deren of in te richten als gedenkpagina. Want de inloggegevens van de overledene zijn meestal niet bekend. Ook weten veel nabestaanden niet in welke sociale netwerken de overledene actief was.

Account verwijderen

Benoem dus een ‘sociale media executeur’ die je online leven na de dood regelt zoals jij het wilt. Via een testament laat je deze sociale media executeur weten wat er met je online bestaan na je overlijden moet gebeuren. Als je wilt dat je accounts en profielen worden verwijderd, dan vertrouw je de sociale media executeur je accountgegevens toe.

Executeur

Naast een Sociale Media executeur is het handig in je testament om een ‘reguliere’ executeur aan te wijzen. Een executeur kan namelijk de afwikkeling van een erfenis soepel laten verlopen. Dit voorkomt onenigheid bij de erfgenamen. Daarnaast is het praktisch dat één persoon alle zaken van de erfenis regelt en niet alle erfgenamen samen.

Levenstestament

Daarnaast kan je met een levenstestament ook regelen wat er moet gebeuren als je vóór je dood in een situatie terecht komt dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen.

Willem van den Eijkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *