Nieuwe regels getrouwde partners

Op 1 januari 2012 is een nieuwe wet gaan gelden die de regels voor getrouwde partners wijzigt. De gemeenschap van goederen blijft in de wet gehandhaafd. Dat betekent dat als je vóór het ja-woord geen huwelijkse voorwaarden hebt gemaakt bij de notaris, je in gemeenschap van goederen trouwt. Alle bezittingen en schulden die de partners vóór het huwelijk hadden worden van hen samen.

De drie belangrijkste wijzigingen:

1 Paren die hun huwelijkse voorwaarden willen veranderen, of alsnog huwelijkse voorwaarden willen maken, hoeven geen toestemming meer te vragen aan de rechter. Dit betekent dat zij hun huwelijkse voorwaarden helemaal bij de notaris kunnen regelen.

2 Voortaan kunnen mensen die in scheiding liggen eerder een nieuw huis kopen zonder dat dit de afwikkeling van de echtscheiding moeilijker maakt. Er kan daardoor eerder een nieuwe start gemaakt worden.

3 Als de ene partner betaalt aan de bezittingen van de ander, dan moet dit worden terugbetaald. In de wet is voortaan geregeld hoe het bedrag moet worden berekend. Het is belangrijk als u zo’n betaling doet, bij de notaris vast te leggen wat het bedrag is en of u wilt afwijken van de wettelijke berekening.

Willem van den Eijkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *