Bezwaarschrift te laat afgehandeld door de belastingdienst?

Onlangs werd bekend dat er bij de Belastingdienst een enorme stapel bezwaarschriften op afhandeling ligt te wachten. Als u te laat richting de fiscus reageert, heeft dat vaak vervelende gevolgen voor u. Omgekeerd kan de fiscus het zich ‘gewoon’ permitteren om de termijn te laten voor wat die is.

Maar sinds enkele jaren kunt u de fiscus wel in gebreke stellen, zodra de wettelijke termijn voor onder andere het doen van een uitspraak op een bezwaarschrift wordt overschreden. Die termijn bedraagt 12 weken na dagtekening van het besluit waartegen u bezwaar maakt. De Belasting- dienst kan die termijn eenzijdig met ten hoogste zes weken verlengen. Verder uitstel is slechts mogelijk met uw instemming.

Een ingebrekestelling houdt niet meer in dan dat u aangeeft om welk besluit het gaat, dat de termijn is verstreken en dat u aandringt op een uitspraak. Hoofdregel is dat de ingebrekestelling schriftelijk gebeurt. Op de site van de Belastingdienst is een model ‘ingebrekestelling’ beschikbaar, maar u bent niet verplicht dat te gebruiken. De ervaring leert dat het gebruiken van dit model alle bellen bij de Belastingdienst doet rinkelen en dat men zich tot het uiterste inspant om zo snel mogelijk alsnog uitspraak te doen. Gebruikt u niet het modelformulier, dan bestaat de kans dat de Belastingdienst niet onderkent dat het om een ingebrekestelling gaat, waardoor de zaak geen verhoogde prioriteit krijgt. In dat geval kunt u een dwangsom eisen.

Als de Belastingdienst namelijk niet binnen 14 dagen na ontvangst van de ingebrekestelling een uitspraak doet, dan is er vanaf dat moment automatisch een dwangsom verschuldigd, tot de dag dat uitspraak wordt gedaan.

Frank Splinter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *