Minder blauw in de bus?

De lente begint weer. De dagen worden weer langer, de zomertijd gaat in, en ook in de natuur worden weer allerlei frisse kleuren zichtbaar.

Over kleuren gesproken, we kennen in ons land een overheidsorgaan die bekend staat om een wel heel specifieke kleur, de Belastingdienst. Blauw, en dan niet vrolijk lenteblauw, maar een sombere kleur blauw. Zo somber dat het voor veel landgenoten deprimerend is als ze weer een of meer van deze blauwe enveloppen in de brievenbus aantreffen.

Laten we tenminste hopen voor deze landgenoten dat deze reactie vooral wordt veroorzaakt door het sombere blauw van de enveloppen. Want dan is er goed nieuws voor hen! Staatssecretaris Weekers heeft het plan om de ‘blauwe enveloppen’ te gaan vervangen. En dan niet door een leukere kleur, nee het idee is dat de Belastingdienst tientallen miljoenen minder brieven gaat sturen! Goed nieuws zo op het eerste oog.

Maar zoals zo vaak zit er ook nu weer een addertje onder het frisse groene gras. Want het is niet zo dat we nu helemaal met rust worden gelaten door de Belastingdienst. Wat Weekers wil is dat alle burgers en ondernemers een digitale postbus krijgen waar zij hun officiële post kunnen ophalen. Daarmee wordt de blauwe envelop uitgezwaaid en vervangen door de ‘blauwe e-mail’.

Onder de berichten die dan per mail zullen worden verstuurd, vallen berichten over de aangifte Inkomstenbelasting, de voorlopige teruggaaf, toeslagen en belastingen voor ondernemers. Momenteel verstuurt de Belastingdienst nog zo’n 160 miljoen brieven per jaar. Door minder brieven te sturen, denk men zo’n 380 miljoen euro te kunnen besparen.

Laten we hopen dat deze besparing de belastingbetaler ten goede komt, dat deprimeert al een stuk minder. En het zou fijn zijn als de e-mails dan ook nog een minder sombere kleur blauw meekrijgen. Misschien dat de boodschap van het bericht, voor de vaak visueel ingestelde mens, daardoor een minder sombere lading krijgt.

Renger Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *