Suppletie BTW aangifte vanaf 2012

Wanneer u achteraf constateert dat u te weinig of te veel BTW heeft afgedragen, kunt u deze fout verbeteren met een zogenaamde suppletie aangifte. Tot en met 2011 had u daartoe nog het recht maar niet de plicht. U kon er dus voor kiezen de suppletie uit te stellen of helemaal niet te doen. Voor het gemak ga ik er van uit dat u bij een teruggaaf sowieso de suppletie heeft gedaan of zou doen.

Met ingang van 2012 bent u echter wettelijk verplicht om bij afwijkingen een suppletie aangifte in te dienen. Dit geldt ook voor de BTW die u in de jaren vóór 2012 had moeten afdragen.Er kan vanaf 1 januari ook een verzuimboete opgelegd worden wanneer te laat suppletieaangifte wordt ingediend. Bij een tijdige suppletieaangifte kunt u alleen een boete krijgen wanneer het verschuldigde BTW bedrag hoger is dan €20.000. Een aanvullende vergrijpboete kan opgelegd worden wanneer de ondernemer niet (tijdig) voldoet aan zijn informatieverplichting. Daarin is inbegrepen de situatie waarin de belastingdienst de onjuistheden eerder ontdekt dan de ondernemer daarvan mededeling heeft gedaan.

De nieuwe suppletie vindt plaats via het voorgeschreven digitale formulier “Suppletie omzetbelasting”. De belastingdienst behandelt het vervolgens als een (te laat) ingediend bezwaarschrift tegen de eigen aangiften. De belastingdienst zal een uitspraak op bezwaar doen wanneer de suppletie binnen de bezwaartermijn van 6 weken is ingediend, een naheffingsaanslag opleggen of een ambtshalve teruggaaf verlenen.

Frank Splinter

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *