VLK Groep: Indrukwekkende werf in Noordwijk

Imposant, dat is het juiste woord voor de nieuwe werf van de Van Leeuwen Katwijk Groep in Noordwijk. Het terrein is zo ingericht dat vanaf de straatkant de werf aan het zicht wordt onttrokken. Een transparante overloop die de kantoren verbindt, biedt uitzicht op de gehele werf. En dat uitzicht verveelt niet want het is een en al bedrijvigheid bij Van Leeuwen.

Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1951 door Willem van Leeuwen, was het bedrijf middenin de weilanden bij Katwijk gehuisvest. Meer en meer werd het dorp om het terrein heen gebouwd. Van Leeuwen kon niet uitbreiden en in 1997 werd hun terrein zelfs aangewezen als woonbestemming. De gemeente bood grond aan in Noordwijk en zo verhuisde de van Leeuwen Groep anderhalf jaar geleden naar daar, een terrein van 20.000 m2 groot. Omdat al een tijd duidelijk was dat ze weg moesten, kregen ze voldoende gelegenheid om goed over de inrichting van de nieuwe werf na te denken. Omdat het terrein vierkant is, biedt een efficiënte indeling een nuttige besteding aan iedere meter. Zo werd heel slim gekozen voor een parkeerdek op het kantoorgedeelte, zodat niet op de werf hoeft te worden geparkeerd. Dit scheelt vierkante meters en er is geen risico op beschadiging. De diverse recyclingsactiviteiten zijn duidelijk verdeeld over het terrein.

Er is een deel in gebruik voor puin en granulaat, een plek voor de metalen en het papier wordt opgeslagen in de hal onder de kantoren. De huiskleur rood vind je ook weer op het terrrein terug. Alle kranen, vrachtwagens en ander materieel zijn duidelijk herkenbaar.

Hoe het begon

Vanaf 1951 haalde Willem van Leeuwen samen met zijn broer met de bakfiets oude metalen en lompen op. Hun vader had voor de oorlog overigens al diverse vrachtwagens rondrijden. Eind jaren veertig, begin jaren vijftig haalde Willem voor de papierbedrijven cementzakken op. Hij bracht deze in opdracht naar een papierinzamelaar en merkte dat dit meer opbracht dan het transport van deze zakken en zo begon hij voor zichzelf. Een derde broer werkte na zijn terugkeer uit Indië ook mee in het nieuwe bedrijf. Tot de jaren tachtig groeide het bedrijf gestaag door. Willem’s zonen, Jan en Andries kwamen ook bij het bedrijf. Na het overlijden van de broers van Willem werd het bedrijf in 1985 in drie delen opgesplitst: papier, metaal en containers/afval. Willem ging met zijn zonen verder in de metaalhandel. Na een aantal jaren nam Willem de papierdivisie over en recent is ook de Container/afval tak weer overgenomen. De VLK Groep is nu weer compleet en maakt een enorme groei door met Jan en broer Andries aan het roer. Vader Willem, inmiddels 79 deed steeds een stapje terug. Hij is wel dagelijks op het bedrijf te vinden. Ook als wij er zijn, komt hij samen met zijn vrouw Maria koffie drinken.

Ze zijn maar wat trots op het huidige bedrijf en de nieuwe werf. Ook aan onze vraag of ze naast Jan en Andries op de foto willen, geven ze graag gehoor. De verhuizing naar Noordwijk biedt als voordeel dat een nog groter pakket aan de klant kan worden aangeboden. Puin en menggranulaten werden voorheen vanaf de slooplocatie verhandeld. Nu kan het naar het bedrijf worden vervoerd en ter plekke tot granulaat worden verkleind. Andries: “Dat is ook ons streven, geen ‘nee’ te hoeven verkopen aan de klant. Alles in één pakket aanbieden. De klant ontzorgen, dus ook als het om hout en afval gaat.” Andries is van mening dat afval steeds minder wordt. “Er kunnen meer en meer secundaire grondstoffen worden herwonnen.” Het bedrijf, door sommigen al uitgeroepen tot mooiste werf van Nederland, voldoet aan alle eisen. Heel belangrijk in de branche, volgens Andries. Het heeft uiteraard vloeistofdichte vloeren en speciale putten en er wordt steeds water gesproeid om stof geen kans te geven. De kantoren zijn goed geïsoleerd gebouwd met dikke muren. ‘s Zomers geen warmte naar binnen, in de winter geen warmte naar buiten.

Van alle markten thuis

Andries vervolgt: “Meerdere divisies in een bedrijf is gunstig. Gaat de ene tak wat minder, dan vangt de andere dat wel op. Tijdens de crisis liep de slooptak duidelijk wat minder. Er werd minder gebouwd en dus ook minder gesloopt.”

Het papier wordt bij van Leeuwen niet gesorteerd. Het wordt opgeslagen en gaat rechtstreeks naar een verwerker. “Ferro en non ferro blijven de kernactiviteit. Hier zit de meeste omzet in,” aldus Andries. De huidige situatie bevalt goed.

Het is volgens Andries fijn om weer alle ’takken van sport’ bij elkaar te hebben. Het recent overgenomen afval/containerbedrijf zit aan de overkant van de nieuwe werf. Niet alleen kantoren, bruggen, viaducten, huizen en flatgebouwen worden gesloopt, het bedrijf ontmantelt ook vliegtuigen en boten. Jan en Andries:

“De recycling is een prachtige branche. Het wordt almaar beter. Daarom hebben wij ook ons onderbuikgevoel gevolgd en goed geïnversteerd om de business te laten groeien. Daar hebben wij nooit spijt van gehad.”

Op de werf rijden de vrachtwagens af en aan. In vier dagen tijd moet 15.000 ton granulaat worden weggereden. Dit granulaat is bruikbaar voor verharding van dijken, snelwegen en als ondergrond voor nieuwe woonwijken. Puinbreken wordt ook nog steeds op locatie gedaan. Het bedrijf beschikt over een grote mobiele breker die 350 ton per uur kan verwerken. Andries en Jan – die ook even aanschuift- zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Ze zijn dik tevreden met de nieuwe locatie en de mooie werf en voorzien flinke groei voor het bedrijf. Na een korte rondleiding over de werf en door de kantoren, kunnen wij niet anders dan beamen dat ze het prachtig voor elkaar hebben, de VLK Groep in Noordwijk. De verhuizing heeft het bedrijf zeker goed gedaan.

VLK Groep

De VLK Groep is opgericht in 1951. Met meer dan een halve eeuw ervaring kunnen we spreken over een recycling partner van formaat. De VLK Groep is nu gevestigd aan De Hooge Krocht in Noordwijk, na vele jaren vanuit Katwijk te hebben geopereerd, waar toen alleen de Papier-en Metalen bedrijven waren gevestigd. Medio 2011 heeft de VLK Groep het containerservicebedrijf Van Leeuwen Containers overgenomen welke toevalligerwijs aan de overkant van de straat is gevestigd. Mede hierdoor kan de VLK Groep het gehele traject van het plaatsen van containers tot het verwerken van alle soorten afvalstromen voor zowel de particulier alsook de bedrijven uit handen nemen. De VLK Groep profileert zich als een servicegericht bedrijf welke regionaal opereert, wat zich vertaalt naar de klant als persoonlijk en klantgericht. Hebt u een vraag over de containerservice of afvalverwerking dan kunt u deze persoonlijk aan ons stellen. Belt u dan 071-4022552 of stuurt u een mail aan [email protected]

Bedrijfsafval

Van Makelaarskantoor tot Machinefabriek, elk bedrijf heeft te maken met bedrijfsafval. De VLK Groep ontzorgt u en geeft u advies op maat voor alle bedrijfsafvalsoorten.

Rolcontainers

Voor het inzamelen van uw bedrijfsafval maakt de VLK Groep o.a. gebruik van rolcontainers. Deze rolcontainers worden in verschillende soorten en maten verhuurd.  In de rolcontainers kunt u o.a. de volgende afvalstromen kwijt;

• Rest/bedrijfsafval

• Papier en karton

• Kunststof

Afzetcontainers

De VLK Groep levert op locatie verschillende soorten afzetcontainers maar ook perscontainers t.b.v. grotere hoeveelheden afval. Afzetcontainers zijn o.a. geschikt voor;

• Rest/bedrijfsafval

• Bouw- en sloopafval

• Papier en karton

• Oud ijzer en metalen

• Puin

• Groenafval

• Hout

• Dakafval

• Gips

Wilt u meer weten over onze rolcontainers en/of afzetcontainers? We zijn telefonisch te bereiken op 071-4022552 of per e-mail: [email protected]

www.vlkgroep.nl

 

Containers

De Scheysloot 60
2201 GN Noordwijk
T 071 – 402 25 52

Overige

De Hooge Krocht 151
2201 TS Noordwijk
T 071 – 401 41 05

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *