SGF Diensten over schoonmaak in de voedingsbranche

‘We zijn een verlengstuk van de opdrachtgever’

Met veel klanten in de voedselverwerkende industrie, weet SGF Diensten uit Sassenheim als geen ander hoe belangrijk goede schoonmaak is. Het draagt bij aan het voorkomen van bacteriële besmettingen van voedsel en terugroepacties van producten in bijvoorbeeld supermarkten. Een gesprek met operationeel manager Danielle Kronenburg over deze bijzondere tak van sport. 

“We sturen niet zomaar een batterij mensen een fabriek in die zonder nadenken vloeren en machines schoonspuiten met het gevaar dat machineonderdelen kapotgaan,” legt Danielle Kronenburg uit als haar gevraagd wordt waarom goede schoonmaak in de voedingsindustrie cruciaal is. “Belangrijk is dat schoonmaakmedewerkers, die vaak in de nachtelijke uren hun werk moeten doen, goed opgeleid zijn en weten wat ze doen. Vandaar dat iedereen bij ons goede opleidingen krijgt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld werken met chemische reinigingsmiddelen, maar ook instructie over hoe om te gaan met hoogwerkers vanwege werken op hoogte. Ook BHV-opleidingen zitten in het pakket opleidingen dat we aanbieden aan onze medewerkers.”

Regelmatig overleg
Wat verder belangrijk is bij industriële schoonmaak, is een goede samenwerking tussen de medewerkers van SGF Diensten enerzijds en de technische dienst en de mensen op de productievloer van de klant anderzijds. “We zijn niet zomaar een leverancier maar een verlengstuk van de opdrachtgever,” zegt Danielle. “We hebben daarom regelmatig overleg, zowel op strategisch niveau met het management als op operationeel niveau met de mensen op de werkvloer.”

“Bij al onze opdrachtgevers geldt dat we al het werk rondom de schoonmaak uit handen nemen van de klant,” gaat Danielle verder. “Om die reden hebben we ook iemand in dienst die kennis heeft van de machines in de fabriek, en die deze zo nodig uit elkaar kan halen om goed schoon te maken. De klant moet erop kunnen vertrouwen dat alles wat we doen, goed gaat. Mede daarom hebben onze medewerkers een app op hun telefoon waarmee ze bijzonderheden die ze op de werkvloer signaleren, kunnen doorgeven.”

Kwaliteitscontroles
Om vinger aan de pols te houden, worden regelmatig kwaliteitscontroles gedaan in de fabrieken, zowel door de klant als door SGF Diensten zelf. Hierbij gaat het om zogeheten visuele controles (is het op het oog schoon?), maar ook om het afnemen van monsters om te controleren of er bijvoorbeeld listeriabacteriën zitten op machines.

Danielle, afsluitend: “Voor deze onderzoeken en audits slagen we met vlag en wimpel. Dit laat zien dat we een hoog kwaliteitsniveau halen en dat onze inspanningen om de beste te zijn, hun vruchten afwerpen. Dat wordt gezien door de markt: we zijn met diverse potentiële klanten in de voedingsmiddelenbranche in gesprek om ook daar onze diensten aan te bieden. Daar zitten ook fabrieken bij met meerdere vestigingen. De zaken gaan goed en we groeien verder. We hebben meerdere openstaande vacatures die we nog moeten vullen.”

SGF Diensten
Wattstraat 26
2171 TR Sassenheim
0252 22 30 10
[email protected]
www.sgfdiensten.nl