Op 1 augustus trad Rudolph Snethlage (54) aan als advocaat/partner bij TK, met als specialisme het begeleiden van overnames van bedrijven. Hij werkte hiervoor bij gerenommeerde advocatenkantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Twente. Een kennismakingsinterview.
Hoe ben je bij TK terechtgekomen?
“Vlak voor de kredietcrisis in 2008 ben ik naar een kantoor in Twente gegaan. Mijn gezin zou meeverhuizen, maar door de crisis kwam het daar niet van. Terug naar de kust dus. In 2014 ben ik bij De Clercq gestart. Wat me is opgevallen, is dat er in deze regio verrassend veel mooie ondernemingen gevestigd zijn, tot Heineken aan toe.”
En nu na anderhalf jaar bij een ander Leids kantoor, TK?
“De Clercq is een goed advocatenkantoor. Toch bleek daar mijn specialiteit – het begeleiden van overnames – minder goed te passen. Bij TK is die match er wel. Het kantoor is gericht op de zakelijke markt. Alle expertise die nodig is voor de juridische begeleiding van een overname is in huis, ook door de sectorgerichte werkwijze van TK en de aanwezigheid van relevante specialisaties op het gebied van ondernemingsrecht, arbeidsrecht en vastgoed. Ik maak gelukkig een vliegende start met een overname voor een van mijn cliënten.”
Wat neem je mee naar TK?
“Ik heb bij de grote Zuidas-kantoren gewerkt. Ik weet hoe het spel daar gespeeld wordt. Die kennis en ervaring neem ik mee. Daarbij beschik ik over een goed netwerk, waarin ik samen met TK een stevige propositie kan neerzetten. Een klant omschreef mij als ‘een gentleman-advocaat die Zuidas-kwaliteit levert tegen een redelijk tarief.’ Ik kan goed luisteren, ik concentreer me op het einddoel en zoek naar oplossingen waar alle partijen zich in kunnen vinden. Bruggenbouwen in plaats van hanengevechten, dat is mijn stijl.”
Wat vind je van de reputatie van private equity-bedrijven?
“Politici (recent de heer Nijboer, PvdA) menen dat er paal en perk moet worden gesteld aan het sprinkhanengedrag van private equity-bedrijven. Die zouden alleen maar uit zijn op snelle winst en bedrijven na doorverkoop met grote schulden achterlaten. Ik ben het daar niet mee eens. Natuurlijk zijn er uitwassen, maar er zijn meer voorbeelden van bedrijven die dankzij private equity gegroeid zijn en beter zijn gaan presteren. Private equity fungeert juist als de motor van onze economie, zeker nu de banken terughoudend zijn met het verlenen van kredieten.
Laten we dus die typisch Nederlandse neiging om alles maar te willen reguleren nu eens loslaten.”
Wat waren hoogtepunten de afgelopen jaren?
“Hoogtepunten waren bijvoorbeeld de verkoop van Startpagina.nl aan VNU en de koop van koekfabrikant Koninklijke Peijnenburg door een Belgisch bedrijf. Bij overnames van familiebedrijven sta je als adviseur dicht bij de beslissers. Ook speelt emotie daar vaak een rol. Grotere overnames zijn weer meer technisch en organisatorisch uitdagend. Iedere overname is anders en elke afsluiting van een overname een hoogtepunt.”
TeekensKarstens advocaten notarissen
Vondellaan 51
2332 AA Leiden
T 071 – 535 80 00
I www.tk.nl
E [email protected]