Lasbedrijf ViPe Welding, onderdeel van de Katwijkse Vink Groep, bestaat in oktober vijf jaar. Sinds de oprichting in oktober 2016 groeide het bedrijf van vijf naar achttien mensen en nam de omzet toe van 1,5 miljoen tot 6 miljoen euro. Een interview met directeur Peter Alberts en sitemanager Gerard Zeegers over het ambacht van lassen.
Hoe zijn jullie in dit vak terechtgekomen?
Peter: “Ik had in het verleden een eigen installatiebedrijf en was onder andere projectdirecteur bij landelijke bouwers als BAM en Heijmans, waar ik verantwoordelijk was voor complexe projecten. Het installatiewerk is mij met de paplepel ingegoten, want ik kom uit een familie van installateurs. In 2016 heb ik samen met de Vink Groep lasbedrijf ViPe Welding opgericht. ‘ViPe’ staat voor Vink en Peter, ‘Welding’ is het Engelse woord voor lassen. We komen bij allerlei industriële bedrijven, van de petrochemische industrie en farmaceutische bedrijven tot de foodbranche. We zijn actief door heel Nederland, van Groningen tot Maastricht. Sporadisch komen we ook bij fabrieken in het buitenland.”
Gerard: “Ik ben op mijn zestiende begonnen als pijpfitter en cv-hulpmonteur en werkte bij mijn broer die een eigen bedrijf had. In 2016 is het bedrijf van mijn broer opgegaan in ViPe Welding. Ik zit al veertig jaar in het vak en mag dus rustig zeggen dat het ambacht van lassen geen verrassingen meer voor mij kent. Ik begeleid lasprojecten in de werkplaats en op de bouwplaats bij onze klanten en zorg dat de kwaliteit van het werk gegarandeerd is.”
Wat is het mooie van jullie vak?
Peter: “Lassen is van echt een ambacht. Het procedé is eigenlijk simpel: je smelt metalen en verbindt ze met elkaar. In dat werk hebben we ons bij ViPe Welding gespecialiseerd. Het mooie van ons vak is dat je concreet iets bouwt, dat jarenlang staat. Het bijzondere is dat als ik langs projecten rijd waar ik in het verleden ben geweest, me nog precies herinner hoe we het hebben gerealiseerd en hoe het in elkaar zit.”
Gerard: “Dat je iets bouwt, is inderdaad het mooie van ons vak. Je laat iets achter. Ik geniet ervan als ik door een technische ruimte loop, de pompen zacht hoor ruisen en alles goed functioneert. Het komt voor dat je in ketelhuizen van lang geleden nog handgemaakte tekeningen die zijn ingelijst ziet hangen met daarop bedieningsvoorschriften. De techniek is veranderd. Ketels zijn er niet meer, nu staan er overal warmte-koude-installaties met gemengde leidingen van aluminium of rvs-staal voor de verwarming en koeling van ruimtes. Dunwandige en plastic leidingen, die een tijdlang hot waren, maken weer plaats voor dikwandige stalen of rvs-leidingen en dat is een specialiteit van ons.”
Heb je voorbeelden van projecten die door ViPE Welding zijn gedaan?
Peter: “We installeren bijvoorbeeld techniekruimtes in datacenters waar van alles doorheen gaat. Maar het mooiste wat we afgelopen jaar hebben gedaan, is het lassen van een aluminium brandstoftank met een wanddikte van drie centimeter die is afgelast in zeven lagen. Dit was in opdracht van de TU Delft, voor een raket die in een baan om de aarde wordt gelanceerd. Het is heel gaaf dat je aan zo’n project mag meewerken.”
Hoe ziet het vak er over pakweg vijf jaar uit?
Peter: “Veel beroepsgroepen zijn bang voor automatisering, robotisering en kunstmatige intelligentie. Daar hoef je bij ons niet bang voor te zijn. Lassen is en blijft mensenwerk en vaak ook echt maatwerk, dat niet door een robot kan worden gedaan. Daar komt bij dat we midden in een energietransitie zitten om de CO2-uitstoot te verminderen. Ketelhuizen maken plaats voor warmte-koude-installaties en warmtepompen, en biomassa-installaties blijken toch niet zo schoon als eerst werd aangenomen. Dat gaat de komende jaren heel veel werk opleveren.”
Gerard: “Verder is veiligheid een issue. Regels zijn strenger geworden en er wordt meer gebruikgemaakt van hulpmiddelen voor werken op hoogte. Het is terecht dat veiligheid hoog op de agenda staat, want in de bouw gebeuren nog steeds de meeste dodelijke ongelukken.”
Is het moeilijk om aan goede lassers te komen?
Peter: “We zoeken nog gecertificeerde lassers en trouwens ook fitters, cv-monteurs en werkvoorbereiders. Maar het is een probleem om aan goede mensen te komen, ook omdat er bij ons meer bij het werk komt kijken. Omdat wij veel leidingwerk voor installaties lassen, moet je ook kennis hebben van onder meer pompen en weten hoe de installaties in elkaar zitten. Ook moet je goed tekeningen kunnen lezen. We zoeken jongeren, ook vrouwen trouwens, die beschikken over de basisvaardigheden, vervolgens brengen wij ze onze werkprocessen bij.”
Gerard: “Voorheen waren er praktijkscholen. Leerlingen gingen twee dagen per week naar school en werden in de praktijk verder opgeleid. Er zijn nog wel particuliere opleidingen en veel organisaties leiden zelf mensen op. Daarnaast is het aanbod van lassers gewoon minder. Jongeren vinden het niet sexy en kiezen liever voor schoon werk met een laptop en een auto, terwijl een vakman toch goed betaald wordt en lassen een mooi vak is. En als je dan eens een goede lasser binnen hebt waarin je veel tijd en energie hebt gestoken, loop je het risico dat die wordt weggehaald door een collega-bedrijf.”
Tot slot: waarom moet een lasser voor ViPe Welding kiezen?
Peter: “Omdat we mooi en goed betaald werk bieden met perspectief. Bij ons doe je geen dertien-in-een-dozijn werk, maar specialistisch maatwerk in technische ruimtes bij organisaties in uiteenlopende branches. We doen prefab-werk in onze eigen werkplaats en we werken bij klanten op locatie. Daardoor is werken bij ons heel gevarieerd.”
ViPe Welding
Nijverheidstraat 1
2222 AV Katwijk
T 071 409 84 89
E [email protected]
I www.vipe-welding.nl
Notification; Withdrawing NoUF35. CONTINUE >> https://telegra.ph/Bitcoin-Transfer-12-04?hs=90625766b5d3d22883a7b256c192edf2&