SGF Diensten over relatie met Friendship Sports Centre

‘We doen hier heel dankbaar werk’

Het klantenbestand van schoonmaakbedrijf SGF Diensten is groot en gevarieerd en strekt zich uit over de hele Randstad. Een opvallende klant is het Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord, waar mensen met een beperking uiteenlopende sporten kunnen beoefenen. Een interview met chief operations officer Danielle Kronenburg en rayonmanager Marischka Borgmeijer van SGF Diensten. 

“We hebben met al onze klanten een goede relatie, maar de band met het Friendship Sports Centre hier in Amsterdam is nog warmer en het gevoel is anders”, zeggen Danielle Kronenburg en Marischka Borgmeijer. “We zijn er trots op dat we onze diensten mogen aanbieden aan deze ideële organisatie. Het is heel dankbaar werk.” 

Dertig sporten

Dat heeft alles te maken met de aard van het prachtig aangelegde sportcentrum, waar wekelijks zo’n tweeduizend sporters met een beperking uit Amsterdam en omgeving hun favoriete sport kunnen uitoefenen. Daartoe is alle gelegenheid met onder andere een voetbalveld, een atletiekbaan, een zwembad, sportzalen en een fitnessruimte. In totaal kunnen er op het complex in Amsterdam-Noord een kleine dertig sporten worden beoefend, grotendeels gefinancierd door het midden- en kleinbedrijf dat belangeloos zijn medewerking verleent en zorgt voor de instandhouding van het complex.   

Een team van zes vaste schoonmaakmedewerkers van SGF Diensten maakt dagelijks de sportzalen, het zwembad en andere binnenruimtes van het sportcomplex schoon. Vier jaar geleden ondertekenden het schoonmaakbedrijf en Friendship Sports Centre een contract, in eerste instantie voor een deel van het gebouwencomplex, maar inmiddels wordt het hele sportcomplex dagelijks onderhanden genomen door SGF. Bovendien loopt er een servicemedewerker rond die allerhande andere klussen doet in het sportcentrum. En bij evenementen in het Friendschip Sports Centre zorgt het Sassenheimse schoonmaakbedrijf voor onder andere hospitalitymedewerkers, parkeerwachters, stewards en ticketmedewerkers. Danielle en Marischka: “We doen dus veel meer dan alleen schoonmaak.”

Arbeidsbeperking

Opvallend is verder dat SGF Diensten jongeren met een arbeidsbeperking inschakelt om bij het schoonmaakwerk te assisteren. “Wat daarbij helpt, is dat we vaste medewerkers op dit project hebben”, zeggen Danielle en Marischka. “Daardoor hebben de jongeren een vertrouwd aanspreekpunt op de werkvloer. Dat bevordert het contact tussen deze jongeren en onze medewerkers, die het erg leuk vinden om met hen samen te werken. De jongeren met een beperking krijgen van ons een schoonmaakopleiding, leren zo een vak met aan het eind een erkend diploma en doen werkervaring op. En daarmee brengen we in praktijk wat veel schoonmaakbedrijven beweren ook te doen, terwijl daar uiteindelijk vaak weinig van terecht komt. Wij doen wat we beloven, ook op dit gebied.”

Vergaderruimtes

Tot slot: het Friendship Sports Centre heeft behalve sportfaciliteiten ook vergaderruimtes. SGF Diensten maakt hier dankbaar gebruik van voor het geven van vakopleidingen en certificeringstrainingen aan de eigen medewerkers en de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 

Danielle, afsluitend: “We komen hier graag. Vandaar dat we ook altijd een tafel hebben tijdens het jaarlijkse fundraisinggala tijdens welke we heerlijk kunnen dineren en kunnen bieden op mooie prijzen. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de instandhouding van het complex.” 

Friendship Sports Centre: 

‘Dit vind je nergens anders op de wereld’

Etienne Spee is sinds 2015 algemeen directeur van Friendship Sports Centre in Amsterdam-Noord. We stelden hem enkele vragen over zijn organisatie en de samenwerking met SGF Diensten. Hoe bijzonder is het Friendship Sports Centre?

“Heel bijzonder. Dit is het enige sportcomplex ter wereld waar wekelijks tweeduizend sporters met een beperking een sport kunnen uitoefenen, in totaal zo’n dertig takken van sport. Het wordt vrijwel geheel door het midden- en kleinbedrijf gefinancierd. Met 2,5 ton subsidie op een begroting van 4 miljoen is de steun van de overheid te verwaarlozen. Ons werk is belangrijk, want sport geeft plezier, kracht en vertrouwen, en het verbindt.”

Hoe is het begonnen?

“Het is begonnen toen 25 jaar geleden Dennis Gebbink een sportclub oprichtte onder de naam Only Friends voor kinderen met een lichamelijke handicap. Hij ontdekte dat er weinig van dergelijke faciliteiten waren toen hij op zoek ging naar een voetbalclub voor zijn zoon die motorisch gehandicapt is. Na de nodige omzwervingen door Amsterdam is vijftien jaar geleden het Friendship Sports Centre opgericht. Het sportcomplex is het huis van sportclub Only Friends, maar ook andere verenigingen voor sporters met een handicap en andere zwakkeren in de samenleving maken gebruik van onze faciliteiten. Zo sporten hier mensen met een dwarslaesie en kunnen er in ons zwembad kinderen virtueel met dolfijnen zwemmen dankzij het gebruik van VR-brillen. Dit alles vind je nergens anders in de wereld.” 

Jullie maken voor de schoonmaak gebruik van SGF Diensten. Waarom?

“Ron Kronenburg (oprichter van SGF Diensten) en ik kennen elkaar al heel lang, onder andere van Ajax waar we beiden komen, en van zijn tijd bij schoonmaakconcern CSU. Maar uiteindelijk gaat het om kwaliteit en betrouwbaarheid en dat heeft SGF allemaal. Bij ons staan schone ruimtes en hygiëne voorop vanwege de kwetsbaarheid van onze sporters. We hebben bijvoorbeeld mensen met ademhalingsproblemen in huis; een schone omgeving is dus heel belangrijk. Verder werken we bijzonder prettig met elkaar samen. En daar komt bij dat de mensen van SGF met ons meedenken, ook hoe het werk zo efficiënt mogelijk gedaan kan worden. Hierdoor besparen we op de kosten.” 

Meer informatie over het Friendship Sports Centre en het kopen van een tafel tijdens het jaarlijkse fundraisinggala vind je op https://friendshipsc.nl/

SGF Diensten
Wattstraat 26
2171 TR Sassenheim
0252 22 30 10
[email protected]
www.sgfdiensten.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *