‘Optoppen’ helpt bij woningtekort Zuid-Holland

Optoppen, een woonlaag op een bestaand gebouw plaatsen, heeft een grote potentie in de provincie Zuid-Holland. Uit een rapport van Ruimtelijk advies- en onderzoeksbureau STEC blijkt dat in Zuid-Holland ruimte is voor ongeveer 28.800 woningen op bestaande bebouwing, dat is zo’n 2,4% van de huidige woningvoorraad.

De bevindingen zijn belangrijk, vindt gedeputeerde Wonen Anne Koning; “Als je ziet hoeveel ruimte nog in steden is voor woningen, dan is dat geweldig nieuws. Laten we snel aan de slag gaan om voor nog meer mensen een betaalbaar thuis te bouwen.”

Naoorlogse wijken

De grootste mogelijkheden voor deze vorm van bouwen liggen bij de naoorlogse wijken. Daar zijn vaak lage flatgebouwen te vinden, waar een extra woonlaag goed op zou passen. Deze panden hebben vaak een constructie die meer kan dragen dan het nu doet. Daarnaast zijn ze vaak in eigendom van corporaties, die hier kunnen door ontwikkelen.

Als provincie geloven we in optoppen, daarom gaan we aan de slag. We huren een procesbegeleider in die koppels van corporaties en gemeenten verder helpt. Daarnaast zoeken we contact met bedrijven die het optoppen, uitplinten en aanplakken kunnen realiseren. Op deze manier brengen we vraag aanbod bij elkaar.

Uitdagingen

Innovatie gaat niet vanzelf. Iedere nieuwe ontwikkeling brengt uitdagingen met zich mee. STEC bracht die in kaart en geeft in het rapport oplossingsrichtingen mee. Op die manier kunnen we het bouwproces versnellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verder vooruitkijken en beter samenwerken.

Door met deze conclusies en aanbevelingen aan de slag te gaan kunnen als Zuid-Holland nog beter bouwen voor onze inwoners. Zo zorgen we er samen voor dat we de woningen bouwen die onze inwoners zoeken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *