Zekerheid van bestaan

Het zit er weer op, het jaarlijkse prinsjesdagritueel. Dit jaar niet op het Binnenhof, maar in de Haagse Schouwburg. Verder waren er weinig verschillen met voorgaande jaren, het meeste nieuws lag al op straat.

De Algemene Beschouwingen waren op dat punt veel interessanter. Dit vanwege de hoeveelheid aan ongedekte plannen die de Tweede Kamer aan de regering oplegde en de maanreis van Baudet. Het mantra: “zekerheid van bestaan” groeide in omvang. Alles moet omhoog, toeslagen, minimumloon en uitkeringen. 

Sinterklaas valt echter niet vroeg dit jaar. Het verhogen van dit alles kost geld. Veel geld. Met zekerheid wordt dat geld gevonden bij een kleine groep. Uiteraard betreft dit de usual suspects vermogende particulieren, ondernemers en DGA’s.

De eerste groep gaat meer Box 3 belasting betalen. Het tarief van box 3 gaat van 32% naar 36%! Een belastingverhoging van 12,5%. En nog steeds over een fictief rendement, want pas op zijn vroegst in 2027 krijgen we een nieuwe wet voor Box 3. 

Ondernemers krijgen minder MKB-winstvrijstelling (een aftrekpost). Deze aftrekpost daalt van 14% van de winst naar 12,7% van de winst. Een daling van ruim 10%.

En dan de DGA. Het kind van de rekening. Het belastingtarief dat deze betaalt voor dividenduitkeringen stijgt. In 2023 is dit tarief 26,9%. Er komen 2 schijven. Een lage (vanaf 2025) inkomensafhankelijke schijf van 24,5%. Bij een dividend van meer dan € 67.000 komt er een tweede schijf met een tarief 33%! Dat is een verhoging van ruim 22,5%! DGA’s betalen met dit tarief ruim 50% belasting over de winst van hun B.V. Dit tarief geldt ook voor winsten die de B.V. in het verleden heeft gemaakt. Zekerheid is voor deze groep een zure appel. 

De DGA moet echt aan de slag voor deze tariefsverhoging wordt doorgevoerd. Want met zekerheid wordt de heffing over zijn bestaande BV volgend jaar fiks verhoogd. Ik heb weer voldoende te doen tot het einde van het jaar. Dat is na elke Prinsjesdag ook een zekerheid.

HARALD VERBEEK
Partner
ABIN accountants
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *