‘Een poffertje is ook ooit  begonnen als een druppel op een gloeiende plaat’

‘Een poffertje is ook ooit begonnen als een druppel op een gloeiende plaat’. Dat is een van de inspiratieteksten die te vinden is op de pepermuntjes op de balie van ons kantoor.

Ik moest er aan denken tijdens de Driebergen Academy die we begin juni organiseerden voor klanten en relaties. Als spreekster was Helga van der Leur aanwezig, bekend als weervrouw en tegenwoordig actief als ambassadeur weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. In het Leidse Scheltema complex (een mooi voorbeeld van hergebruik van een oud fabriekspand!) trakteerde ze de aanwezigen op een inspirerend verhaal over duurzaamheid. In een schokkend plaatje liet ze zien hoe de opwarming van de aarde verlopen is vanaf het jaar 1900 tot en met 2000 en in welke versnelling de opwarming de laatste ruim 20 jaar gekomen is. Gelukkig reikte ze ook tal van praktische ideeën en gedachten aan waarmee de aanwezigen direct invulling kunnen geven aan hun onderneming.

Wat dan, zul je zeggen? Allereerst gaat het om bewustwording: hoe doen we dingen en kunnen die ook anders. Een klant vertelde me bij de borrel na afloop van de Academy dat de emmers met water waarin zijn bloemen aangeleverd worden leeggegooid worden en dat aan het eind van het proces de emmers weer gevuld worden om de gemaakte boeketten in te zetten. De sessie had hem aan het duidelijk denken. De volgende stap is gedragsverandering. In de afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat, geld gedreven door de hoge gasprijzen, gedragsverandering impact heeft. Het gasverbruik daalde drastisch toen de prijzen de pan uit stegen. Voor de huidige jongeren is het heel normaal om tweedehands kleding te kopen. Dat leidt tot minder verspilling en is dus beter voor het milieu. En zo is er voor iedereen wel een stapje te zetten: verminderen van afval of verbruik, efficiëntere planning, hergebruik van grondstoffen, gebruik van duurzamere alternatieven…

Alle stapjes hebben impact
Op nu.nl las ik het mooie nieuws dat het wereldwijde klimaatbeleid in de afgelopen 10 jaar al een graad opwarming heeft voorkomen. Dat betekent dat alle stapjes impact hebben en dat elke bijdrage die een druppel laat vallen op de gloeiende plaat er toe doet. Tenslotte is ook de druppel beslag een lekker poffertje geworden.

PETER DE BOER
Accountant, Partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *