Longlist Rijnlandse Architectuur Prijs 2025 bekendgemaakt

De longlist voor de Rijnlandse Architectuur Prijs 2025 is bekendgemaakt. In totaal zijn 23 projecten uit 9 gemeenten geselecteerd voor deze tweejaarlijkse prijs. De lijst omvat een breed scala aan projecten: van duurzame woningbouw en herbestemde monumenten tot multifunctionele centra. Hiermee weerspiegelt de selectie de maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken waar de regio voor staat.

Juryvoorzitter Ton Venhoeven: ‘De longlist laat zien hoe architectuur midden in de regio en samenleving staat. Van vernieuwende universiteitsgebouwen tot urgente woningbouwprojecten en zorgvuldige herbestemmingen – samen laten ze zien hoe ruimtelijke kwaliteit bijdraagt aan de uitdagingen van onze tijd’.

Woningbouw als terugkerend thema
Een groot deel van de geselecteerde projecten betreft woningbouw. Daarmee sluit de lijst aan bij de brede woningbouwopgave binnen de regio. Projecten als Sumatrahof, De Ananas, Boerhaavelaan en Ridderhof laten zien dat het mogelijk is om binnen de druk op de woningmarkt zowel kwantitatief als kwalitatief hoogwaardige woningen te realiseren.

Onderwijsgebouwen binnen de universitaire omgeving
Leiden is vertegenwoordigd met meerdere universiteitsgebouwen, waaronder Herta Mohr, het Gorlaeus Gebouw en de Gorlaeus Lecture Hall. Deze gebouwen illustreren hoe onderwijsvoorzieningen kunnen worden geïntegreerd in de stedelijke omgeving, met aandacht voor functionaliteit en duurzaamheid.

Sterke vertegenwoordiging van Wassenaar
Wassenaar is sterk vertegenwoordigd met vier projecten, waaronder de uitbreiding van het Rijnlands Lyceum, villa Meijendel en Stompwijckstraat met 86 energiezuinige sociale huurwoningen. Deze selectie toont de balans tussen vernieuwing, sociale woningbouw en architectonische kwaliteit in de gemeente.

Regionale diversiteit in kleinere gemeenten
Ook de kleinere gemeenten dragen sterk bij aan de longlist. In Hillegom en Lisse staan kleinschalige, duurzame projecten zoals het Bloembollenhuis en Reinwater die laten zien hoe ruimtelijke kwaliteit ook buiten de grote steden wordt nagestreefd. In Teylingen zorgt onder andere het Multifunctioneel Centrum PGS voor belangrijke maatschappelijke meerwaarde. Noordwijk is vertegenwoordigd met de opvallende Cantilever Villa, een voorbeeld van hoogwaardige architectuur in het duinlandschap.

Katwijk met circulaire en herbestemde projecten
Katwijk staat op de longlist met opvallende projecten als het circulaire Kantoor vol Afval, het nieuwe IKC Katwijk en de transformatie van het historische Zeehospitium naar woningen. Hiermee toont Katwijk haar vermogen om erfgoed en innovatie te combineren.

Vervolgtraject De vakjury is nu aan zet om te komen tot een shortlist. Op 6 september wordt deze shortlist bekendgemaakt. Inwoners kunnen dan online stemmen op hun favoriete ontwerp. De feestelijke bekendmaking van de jury- en publieksprijswinnaars vindt plaats op woensdagavond 15 oktober in het stadhuis van Leiden.

Longlist:
-Bloembollenhuis Hillegom, Ontwerpbureau Veldhoven
-Boerhaavelaan Leiden, Geurst & Schulze Architecten
-Braassem Dijkhuis Kaag en Braassem, Donald Osborne Architectuur
-Cantilever Villa Noordwijk, Noordwijk Donald Osborne Architectuur
-De Ananas Leiden, Van Egmond Architecten
-De Kabel Teylingen, Van Manen
-De Nieuwe Bernardus Zoeterwoude, Brique Architecten
-Gorlaeus Gebouw Leiden, Sweco Architects en INBO
-Gorlaeus Lecture Hall Leiden, Civic Architects
-Herta Mohr Leiden, De Zwarte Hond
-IKC Katwijk Katwijk, De Zwarte Hond
-Kantoor vol Afval Katwijk, Popma Ter Steege Architecten
-Kolffpad Leiden, Klunder Architecten
-Multifunctioneel Centrum PGS Teylingen, Van Schie Architecten
-Reinwater Lisse, Ontwerpbureau Veldhoven
-Ridderhof Wassenaar, KVDK Architecten
-Sportcomplex De Vliet Leiden, Slangen+Koenis Architecten
-Stompwijckstraat Wassenaar, Studio VVKH
-Sumatrahof Leiden, Zijdekwartier
-Bestuurskantoor SCOL Leiden, NOAHH
-Het Rijnlands Lyceum Wassenaar, Woonwerk Architecten
-Villa Meijendel Wassenaar, Cepezed
-Zeehospitium Katwijk, Van Egmond Architecten