Een mooie klus voor deze zomer

Je zou maar de trotse verhuurder zijn van een paar door je verhuurde woningen in de grote stad of in het dorp. Sinds enige tijd zit je dan in het fiscale en financiële verdomhoekje. 

Waarvan je dacht dat het een appeltje voor de dorst was, met een stabiel in komen voor later, krijg je ‘ineens’ te maken met de onder meer volgende punten die het rendement direct negatief raken:

– een nieuw waarderingsvoorschrift hoe de woning in box 3 te waarderen;
– een hogere belasting in box 3;
– een gereguleerde huur;
– een verplichting om te verduurzamen en;
– een hogere rente op de financiering.

Waar de verhuurder tot 2022 een positieve kasstroom had, moet die nu opletten dat het geen geld gaat kosten. De rekenaars onder ons hebben al besloten wat te doen, komt een woning vrij dan wordt deze zo spoedig mogelijk te koop gezet en verkocht.

De eerste resultaten van deze maatregelen zijn op de markt al merkbaar. Starters kunnen inderdaad wat makkelijker een woning kopen, maar daar staat tegenover dat huurders inmiddels tegen elkaar opbieden, waarbij de zakken van een expat in de regel dieper zijn dan die van een leraar, agent of kleine ondernemer. Maar ja, dat is dan een bewuste keuze van de overheid, want alleen het laatste punt is buiten haar invloed.

De voormalige verhuurder ziet het vermoedelijk meewarig aan. Dit telt nu zijn centen en zal vertwijfeld om zich heen kijken waar het geld nu in te beleggen. Dat zal niet meevallen als je doel een regelmatig inkomen is, maar gelukkig krijgen we weer spaarrente. Dat is al een heel verschil met vorig jaar. En verhuurder die nog niet is uitgestapt die moet nu toch echt gaan beoordelen of niet zijn volledige rendement wordt wegbelast. Een mooie klus voor deze zomer.

HARALD VERBEEK
Partner
ABIN accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *