Wordt 2023 ‘het jaar van de alternatieven’?

‘Volgend jaar kun je dit interview schrijven met ChatGPT!’ Zo begint het interview met Trendstrateeg Richard Lamb. ‘Dat is een chatbot op basis van kunstmatige intelligentie die met een paar steekwoorden een heel artikel kan schrijven. Handig!’ Confronterend, natuurlijk, maar wel heel handig als je verder wilt kijken dan je neus lang is. ‘Wij brengen een brede blik op de wereld naar managers die willen inschatten wat hun bedrijf kan verwachten.’

‘Corona krijgt nog een staartje dit voorjaar. Want terwijl de kosten voor containervervoer vanuit China terug naar normaal zijn, is het nog maar de vraag wie die containers gaat vullen: door het abrupte loslaten van de maatregelen is het ziekteverzuim in China ijzingwekkend hoog.’ Wij hebben de afgelopen jaren gemerkt hoe onverwachte gebeurtenissen het ondernemers flink moeilijk kunnen maken. ‘Corona, de Russische inval in Oekraïne, een rechter die het regeringsbeleid over stikstof van tafel veegt, het zijn dingen die je niet van tevoren kunt zien aankomen. Wij hebben als Trendstrateeg geen glazen bol. Maar wij kunnen wel helpen doordenken over gevolgen.’ Omdat Richard – en zijn echtgenote Lieke – dat helpen doordenken al jaren doen voor organisaties in vele sectoren van de Nederlandse economie brengen ze ook een breed inzicht in.

‘Never waste a good crisis’

Een goede ondernemer zoekt altijd naar de kansen tussen de bedreigingen. Het Future Expertise Center probeert voor ondernemers altijd naar de mogelijk-heden te kijken. Ze verzorgen adviestrajecten en trendlezingen. En jaarlijks publiceren ze de Trendsverwachting, die heeft voor 2023 als titel ‘Het jaar van de Alternatieven’. Richard legt uit waarom: ‘Hoe groter de schokken, hoe succesvoller de ondernemers worden die goed alternatieve vinden. Er zijn erg veel interessante alternatieven snel komen bovendrijven. Alles dat online gebeurt heeft een extra grote vlucht genomen: retail (in combinatie met fijnmazige logistiek), bijvoorbeeld of alle vormen van online overleg. Kunstmatige Intelligentie op basis van ‘big data’ is een andere. Daar hebben bedrijven – soms noodgedwongen – hun hele bedrijfsvoering mee veranderd en dat kunnen nog veel meer bedrijven doen.’ Er zullen ook alternatieven gevonden moeten worden op terreinen waar de maatschappij volgens Richard ‘tegen systeemgrenzen lijken te lopen’.

Dit maakt ChatGPT van het werk van Richard en Lieke: Wij gaven de computer de volgende opdracht: Schrijf een inleiding voor een Future Expertise Center Dit kwam er 3 seconden later uit: Welkom bij het Future Expertise Center! Ons doel is om innovatieve oplossingen te bieden voor de uitdagingen die mensen en organisaties vandaag de dag tegenkomen. Ons focus ligt op het verstrekken van technologisch en strategisch advies, om ervoor te zorgen dat bedrijven en instellingen vooruitgaan in de nieuwe digitaliserende wereld. We werken met een netwerk van experts uit verschillende disciplines, zoals technologie, strategie, marketing, onderzoek en ontwerp. We delen onze kennis met onze klanten en helpen hen om de beste oplossingen te vinden die aansluiten bij hun behoeften en ambities. 

Nieuwe oplossingen zoeken…en vinden

‘Financieel, milieutechnisch, en ook op het gebied van de zorg en gezondheid, grondstoffen, onderwijs en groei zijn oude systemen aan het eind van hun houdbaarheid en aan de grens van wat we acceptabel vinden,’ schrijven Richard en Lieke in hun Trendsverwachting, ‘Op al die terreinen moet er innovatie zijn. Die is er ook. Wij willen ondernemers aanwijzen welke ontwikkelingen er gaande zijn en hoe ze er gebruik van kunnen maken.’

Hele grote ondernemingen hebben dat vaak binnen de muren georganiseerd. ‘Wij zijn actief voor middelgrote bedrijven. Door ons werk bezorgen wij hen een frisse blik van buiten en soms houden wij ze een spiegel voor. Voor dit soort ondernemingen – vooral degene die in korte tijd op traditionele wijze zijn gegroeid – zijn er veel besparingen te realiseren door nieuwe oplossingen te gebruiken. ‘Wij helpen ze die te vinden, bijvoorbeeld door Boardroom consultancy, Keynote presentaties, Brainstorm sessies en Trend research.’

De ‘Trendsverwachting 2023’ van het Future Expertise Center kun je downloaden op www.trends2023.nl.

Maar klopt het ook met wat Richard en Lieke aan diensten leveren? Lees daarvoor toch het interview zelf.

Future Expertise Center
Lieke en Richard Lamb
070 511 4444 
[email protected]
www.FutureExpertiseCenter.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *