‘We zijn de huisarts van het mkb’

Michel Duijm, accountantskantoor Bouwer & Officier

Michel Duijm begon in de jaren tachtig bij Ernst & Young waar hij het vak van accountant leerde. Hij was daarna financieel directeur van een groot concern. In 2005 stapte hij in als beoogd partner van accountants- kantoor Bouwer & Officier in Hazerswoude-Rijndijk dat hij twee jaar later overnam. Hoe ontwikkelde het vak zich in die periode? “Je wordt voor van alles ingeschakeld.”

Hoe ben je in het accountantsvak gerold? 

“Na een studie aan de heao in de jaren tachtig, ben ik begonnen bij Ernst & Young in de internationale accountancy. Ik had niet een vooropgezet plan om accountant te worden, maar het klikte met een van de partners van Ernst & Young, waar ik stage liep. Wel had ik altijd al affiniteit met cijfers. Naast mijn werk deed ik zeven jaar lang avondstudie, waarna ik midden jaren negentig registeraccountant ben geworden. Na tien jaar bij Ernst & Young ben ik het bedrijfsleven ingegaan. Ik werd financieel directeur bij Meneba, een groot concern in de voedingsmiddelenindustrie. Nadat Meneba werd opgekocht door investeerder CVC Capital Partners werd het concern uiteindelijk opgesplitst en aan verschillende partijen verkocht. In feite werd daardoor mijn eigen baan opgeheven. Ik heb daar veel geleerd, met name op het gebied van onderhandelen en de overname van bedrijven. Van die vaardigheden maak ik nog steeds gebruik.”

Hoe ging het daarna verder?

“Vervolgens ben ik bij Bouwer & Officier in Hazerswoude terechtgekomen. Dat was in 2005. Tot dat moment had ik steeds in blokken van tien jaar ergens gewerkt: tien jaar Ernst & Young en tien jaar Meneba. Die regelmaat is er nu wel uit. Het gaat straks richting de twintig jaar. Ik kende de toenmalige eigenaar en die zocht een opvolger. Omdat ik de bakkerijwereld goed kende van Meneba, en omdat veel bedrijven uit de bakkersbranche klant zijn bij Bouwer & Officier, vroeg de eigenaar of ik niet hier wilde komen werken. Zo ben ik hier beland. Ik had voor mezelf twee jaar uitgetrokken om te kijken of het iets voor me was. Ik heb in die periode veel kennis van het mkb opgedaan en ontdekt dat er vertrouwen over en weer was bij de 25 mensen die er werkten.  In 2007 heb ik het kantoor overgenomen.”

Hoe heeft het kantoor zich sindsdien ontwikkeld?

“We hebben nog steeds een sterke positie in de markt, zowel in het regionale mkb in een straal van 30 kilometer rond Hazerswoude, als in de bakkerswereld waarin we gespecialiseerd zijn. Dankzij de automatisering speelt afstand een minder grote rol. Mede hierdoor zijn we in de bakkersbranche veel meer op landelijk niveau actief geworden. Ons werk voor bakkerijen concentreert zich wel in de Randstad – daar wonen nu eenmaal de meeste mensen – maar we zitten overal, van noord naar zuid en van oost naar west, daar waar we in de beginjaren alleen regionaal actief waren. Tegelijkertijd blijven we wel de klant tweemaal per jaar bezoeken om dieper door te praten over zaken als nieuwe investeringen, bedrijfsopvolging, de verkoop van het bedrijf en persoonlijke zaken als een huwelijk of het opstellen van een testament. Persoonlijk contact en vertrouwen zijn belangrijk.”

Wat zijn de verschillen in het vak vergeleken met toen je begon?

“Ruim vijftien jaar geleden hadden we nog allemaal papieren dossiers, nu is alles digitaal. Klanten voeren zelf de gegevens in in de boekhoudsystemen, bijvoorbeeld door het scannen van bonnetjes, en ze kunnen op elk gewenst moment zien hoe ze er financieel voor staan, mede dankzij de koppeling met andere systemen en softwarepakketten. De online samenwerking met klanten neemt hierdoor toe en zaken als de btw-aangifte en het opstellen van de jaarrekening gaat gemakkelijker en sneller. Dankzij de automatisering werken we efficiënter en kunnen we met hetzelfde aantal mensen meer werk doen. Hierdoor zijn we de afgelopen jaren wel gegroeid in het aantal klanten maar niet in personeel.”

Hoe zou je je vak omschrijven?

“We zijn een allround huisarts van het mkb. Groot verschil met vroeger is dat ons werk is verschoven naar advisering op allerlei gebied, terwijl tegelijkertijd de regelgeving en het toezicht enorm zijn toegenomen. Dat is een noodzakelijk kwaad, dat je moet inbouwen in je processen en automatiseren om efficiënt te blijven. We hebben hierdoor enerzijds specialisten nodig en anderzijds relatiebeheerders, die ondernemers de weg wijzen in de wereld van estate-planning en investeringen. Naar die medewerkers zoeken we dus.” 

Wat is het mooie van je vak?

“Dat je met ondernemers om tafel zit om mee te denken en te klankborden over hun bedrijfsvoering. Je wordt voor van alles ingeschakeld, tot ruzies aan toe tussen vennoten. Het werk is heel gevarieerd. De diversiteit aan werkzaamheden en het feit dat je bezig bent met klanten maakt het werk aantrekkelijk.” 

Verhuizing

Aan het eind van dit jaar verhuist Bouwer & Officier naar een nieuw kantoor in Alphen aan den Rijn aan de Hoorn 99. Het kantoor wordt momenteel grondig verbouwd. Het resultaat straks is een ultramodern en energieneutraal pand. “We kijken er naar uit om hier naartoe te gaan”, zegt Michel Duijm.

Tot slot: hoe ziet de toekomst van het vak eruit?

“Het administratieve werk neemt af en advisering wordt steeds belangrijker. De adviseur heeft de toekomst en dat biedt kansen. Tegelijkertijd neemt door de stijgende kosten van de automatisering de schaalgrootte toe in de accountantswereld. Hierdoor hebben kleinere kantoren, met name die zich toeleggen op administraties, minder bestaansrecht. Zelf ben ik niet actief op zoek naar overnames of een partij die ons overneemt. We kunnen prima zelfstandig verder de komende jaren, in elk geval tot aan mijn pensioen over een jaar of tien. Wellicht komt er in die periode nieuw talent voorbij dat de zaak wil voortzetten. Of er komt een mogelijkheid om op te gaan in een groter kantoor, maar mijn ervaring is dat klanten en medewerkers daar niet altijd gelukkig van worden.”

Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs
Rijndijk 139
2394 AG Hazerswoude-Rijndijk 
T 071 341 90 00
E [email protected] 
I www.bouwer-officier.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *