Het beste uit jezelf

Op het moment van schrijven zijn de Olympische spelen in volle gang en geniet ik volop van ‘onze’ topsporters. Het fenomenale goud van Ireen Wüst, een dag later gevolgd door de fantastische race van Kjeld Nuis. Wat een prestaties en wat een topsporters zijn dat! Genieten van de bovenste plank.

Als er winnaars zijn, dan zijn er ook verliezers. Wie de verliezers zijn, is in de sport duidelijk geformuleerd. Het voetbalteam dat minder scoort dan de tegenstander. Zij die voor goud gingen en dat niet haalden. Of degenen die nét niet het podium haalden. Maar zijn dat nou echt verliezers? Het is maar hoe je het bekijkt. Thomas Krol werd op de 1.500 meter tweede. Hij schaatste zijn beste rit van het seizoen. Ben je dan een verliezer? Ik denk het niet. Bij sport gaat het er om het beste uit jezelf te halen en pieken op het juiste moment. Als dat je lukt, kun je daar als sporter van genieten, wat de uitslag ook is. Bij de spelen noemden veel schaatsers dat vooraf ook als doel: mijn beste race neerzetten. Als dat lukt dan kun je een gelukkige ‘verliezer’ zijn, want je hebt niet verloren maar een overwinning op jezelf behaald!

Niet al je medewerkers zijn topsporters in hun werk. Dat zou leuk zijn, maar de kans dat dat écht zo is, is klein. En dat hoeft ook niet. Binnen elk bedrijf is plek voor mensen met verschillende kwaliteiten op verschillend niveau. Voor elk van hen geldt: hoe mooi is het als zij in het werk het beste uit zichzelf kunnen halen. Bij topsporters staat er een heel team klaar om daar voor te zorgen, van trainers en coaches tot fysiotherapeuten en mentale ondersteuners. Als ondernemer kun je ook een team creëren dat zorgt voor een werkomgeving waarin medewerkers kunnen floreren. Door leren te stimuleren en aandacht te hebben voor wat iemand nodig heeft om de beste versie van zichzelf te laten zien. Investeren in je medewerkers, dat betaalt zich altijd uit. Misschien heb jij wel goud in handen.

PETER DE BOER
Accountant, Partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *