Thuis werken

Afgelopen anderhalf jaar was het behelpen. Elke ondernemer heeft, voor zover die daar nog niet klaar voor was, zijn digitale infrastructuur aangepast, zodat zijn werknemers in theorie in ieder geval thuis konden werken. 

Daarnaast hebben diverse ondernemers ook nog forse bedragen uitgetrokken om de infrastructuur bij de werknemer thuis op orde te krijgen. Denk aan bureaustoelen en -tafels om de werknemer ook thuis zijn werk arbo-proof te laten doen. De dreinende kinderen op de achtergrond hebben we maar te accepteren.

De eerste categorie aan uitgaven, zijn gewoon kosten voor de onderneming. Dat begrijpt de Belastingdienst. De tweede categorie vindt de Belastingdienst alweer wat ingewikkelder. Want zonder nadere regels zou het vergoeden van een bureau aan een werknemer belast loon zijn. Gelukkig is daarvoor de Werkkostenregeling (WKR) en mogen, onder voorwaarden, arbo-voorzieningen onbelast worden vergoed of verstrekt aan de werknemer.

Toch zat de thuiswerker nog met de extra thuiswerkkosten van 6 koppen koffie en thee per dag, gas water licht en WC-papier! Het Nibud berekende die thuiswerkkosten op € 2,- per dag. Een praktisch ingesteld persoon zou denken, als de medewerker thuis werkt, gebruikt die daar toch zijn onbelaste reiskostenvergoeding voor. Reiskosten worden immers niet gemaakt als de werknemer thuis werkt. Maar dat is uiteraard te simpel gedacht want een reiskostenvergoeding is voor reizen en niet voor thuis werken. Daarbij heeft niet iedere werknemer recht op een onbelaste reiskostenvergoeding, dus ongelijke behandeling ligt op de loer. De oplossing gepresenteerd met Prinsjesdag: een onbelaste thuiswerkvergoeding. Klinkt best simpel, maar tussen signalering van de behoefte en het invoeren van de regels die dit mogelijk maken, zit ongeveer 20 maanden. 

Vanaf 1 januari 2021 mag de werkgever aan personeel dat thuis werkt € 2,- per thuis gewerkte dag onbelast uitkeren. De ondernemers met een eigen BV hoor ik al denken; eerst thuis werken, een kop koffie er bij, de mailbox opschonen en dan naar de zaak. Pak ik zowel die 2 Euro per dag als de onbelaste reiskostenvergoeding. Zo werkt het uiteraard niet. Want in die 20 maanden dat hier over is nagedacht, is ook bedacht dat dat te veel van het goede is. Je moet kiezen. Of reiskosten of € 2 per dag. Een deel van de dag thuis werken om bijvoorbeeld de spits te vermijden wordt niet fiscaal gefacilieerd. Dat houdt ook in, dat secuur moet worden bijgehouden wie wanneer waar werkt om de juiste vergoeding uit te betalen. Ook volgend jaar wordt het dus niet eenvoudiger.

Harald Verbeek
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *