Klimaatplannen

12.000 pagina’s heeft de Europese Commissie gewijd aan het concept klimaatakkoord. Het doel, in 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. 

Dat is nodig, want Limburg staat onder water als het regent en het Noordwesten van de Verenigde Staten staat in de fik. Daarnaast hebben de EU landen afgelopen voorjaar dit CO2 doel al met elkaar afgesproken.

Of dit zware plan van 12.000 pagina’s, dat zijn 12 pakken printpapier dubbelzijdig (denk aan het milieu) afgedrukt, het gaat halen is natuurlijk de vraag, want voor de uitvoering is unanimiteit vereist en 27 EU-kikkers in de kruiwagen gelijk laten kwaken klinkt als een utopie. Het is waarschijnlijk eerder 2030.

Uiteindelijk zullen we wel met de meeste plannen te maken krijgen. CO2 gaan we meer belasten, brandstof zal duurder worden, bouwen ingewikkelder en vooral vliegen duurder. De plannen voor elektrificatie zullen betaald moeten worden. Ook Den Haag is zich, nu er druk moet worden geformeerd, bewust dat ‘het milieu’ er echt toe doet.

Dit biedt natuurlijk kansen. Veel kansen. Zeggen dat we elektrisch moeten rijden en allemaal zonnepanelen moeten neerleggen is makkelijk, maar iemand zal de infrastructuur daarvoor moeten aanleggen. Een daar zijn ondernemers voor. Want dit is uiteraard een grote kans voor ondernemers. Die zijn gewend om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en getraind op het zien van die kansen. Wij zijn dat in ieder geval wel. 

En op de vraag wat verandert er nu precies? Nog geen idee! In Den Haag heerst het zomerreces en de EU gaat er denk een jaar of 2 over doen. Daarna gaan we verder, maar de echte ondernemer voelt toch wel aan welke kant het op gaat. En voor zover dat richting de ijskast is, daar is het klimaat al jaar en dag dik in orde. Daar is het altijd 7 graden.

Harald Verbeek
Partner
ABIN Accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *