Tijd voor herstel

De verkiezingen zijn alweer enige weken geleden. Vol goede hoop keek (ondernemend) Nederland naar de verkenners Ollongren en Jorritsma. Een snelle formatie is van groot belang voor Nederland: geen ellenlange overleggen met een dik regeerakkoord als resultaat maar een akkoord op hoofdlijnen dat vooral gericht is op herstel, duidelijk en rust voor de ondernemers van Nederland die ons uit de crisis moeten werken. “Gisteren” moest het af volgens Jorritsma.

Inmiddels is duidelijk dat de partijen zich hebben ingegraven in hun eigen politieke werkelijkheid. VVD over rechts, D66 over links en politieke vorm boven de inhoud. Ook gelekte aantekeningen en coronabesmettingen (konden deze overleggen dan niet via Teams?) helpen niet echt voor de snelheid, die zo hard nodig is bij deze Corona crisis. 

De hoop is dat per 1 juli iedereen is gevaccineerd. Dan kunnen we deze zomer misschien terug naar het “oude normaal”. Voor de ondernemers die de gevolgen voelen van alle coronamaatregelen begint het dan pas echt: Vanaf 1 oktober zullen achterstallige belastingschulden moeten worden ingelost. In drie jaar. Of misschien vier, of langer? De belastingdienst heeft aangekondigd maatwerk te gaan leveren bij betalingsregelingen. Ze kunnen ook niet anders: de afgelopen jaren heeft de belastingdienst niet echt een mooi CV opgebouwd als het gaat om het innen van belastingschulden en toeslagen. Ze zullen het de ondernemers het vuur nu dus niet aan de schenen gaan leggen. Maar toch: de achterstallige belastingen zullen moeten worden betaald. En dat is geld dat niet geïnvesteerd kan worden in banen, in nieuwe activiteiten, in uitbreiding en in vervanging van bedrijfsmiddelen. Banken zullen bij hun kredietverstrekking rekening houden met de aflossingslast van deze schulden en dus minder leningen verstrekken. De echte crisis komt er misschien dus nog wel aan.

Hoog tijd dus voor aandacht voor een herstelplan. Dat plan zou er voor 1 oktober moeten liggen. Er is dus geen tijd voor een lange formatie. Misschien zouden de verkenners en de partijen zich eerst moeten richten op een tijdelijk herstelkabinet. Dat kabinet zou zich dan voornamelijk moeten richten op het opstellen en uitvoeren van een herstelplan. Daarna (of misschien wel tegelijkertijd) kan men zich dan richten op een regulier kabinet. Dat hoeft dan niet gisteren af maar een beetje tempo zou wel mooi zijn.

René Moerland
Partner
ABIN Accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *