Hup Holland Hup!

EK voetbal, yes! Wat heb ik hier naar uitgekeken. Lekker veel wedstrijden kijken en daarnaast alles wat er bij zo’n toernooi komt kijken. Oranje gekleurde straten, honderd uit analyseren en elkaar een beetje stangen als je het beter doet in de opgezette poultjes dan de ander. 

Tijdens zo’n toernooi heeft Nederland 17 miljoen coaches, die het allemaal het beste weten. Maar niet alleen tijdens het toernooi, ook in de aanloop er naar toe. Dat begon al bij de selectie. Toen die eind mei bekend werd gemaakt, had iedereen er wel wat op aan te merken. Als accountant vind ik het vooral leuk om te luisteren naar welke keuzes iemand maakt. Hoe kom je nou tot het beste team? Dat geldt niet alleen in het voetbal, maar ook voor binnen je onderneming. Wat heeft je onderneming nodig en welke keuze maak je?

Neem nou Arjen Robben. Zijn voetbalkwaliteiten staan niet ter discussie. Zou je hem mee nemen naar het EK? Hij heeft nauwelijks gevoetbald, dus inzetbaar is hij niet. Maar in een selectie van 26 man kan hij wel een rol spelen als non playing captain. Sterk aanwezig op de training, en met zijn drive een inspirator voor de groep.

Of Wout Weghorst. Hij heeft heel goed gespeeld in de Bundesliga. Veel gescoord. Maar hij is wel precies hetzelfde type spits als Luuk de Jong. Is het handig om twee spitsen met dezelfde spelwijze mee te nemen, of had die plek (of die van de Jong) beter door een ander soort spits ingevuld kunnen worden. 

Dan de jonge honden: Timber, Gakpo en Koopmeiners. Gaan ze veel minuten maken? Vast niet. Is het dan nuttig om ze mee te nemen? Ik denk het wel. Als teamcoach, of dat nou in de voetbalwereld of in een onderneming is, is investeren in de volgende generatie belangrijk. Dus laat ze maar mee maken hoe het is op zo’n toernooi. Sfeer proeven, omgaan met de gekte rond het toernooi en de spotlights. Ervaring op doen en daarmee klaar zijn voor een volgend groot toernooi.

Met alleen goede spelers kom je er niet, het is de kracht van het team dat zorgt voor de winst. In scheikunde noemen ze dat synergie, in de accountancy vertalen we dat naar 1+1=3. We gaan zien hoe dit team het gaat doen. Ik heb er vertrouwen in. Hup Holland, hup!

Peter de Boer
Accountant, Partner
Driebergen Accountants 
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *