Survival of the fittest

Fit: een woord waar het veel om draait het laatste jaar. Om te beginnen natuurlijk met onze lichamelijke gezondheid. Die wordt op de proef gesteld. Niet alleen door het virus, maar ook door de gevolgen die alle beperkingen met zich meebrengen. Voor de één zijn die beperkingen aanleiding om een extra fles goede wijn open te trekken en wat corona kilo’s op te slaan. Voor de ander zijn ze aanleiding om de app “Ommetje” te downloaden en een wandelcompetitie met familie of collega’s aan te gaan. Ik spreek werkgevers die dat laatste zelfs stimuleren. 

Bijna vanzelfsprekend volgt daarna de vraag of de betreffende DGA een personal trainer kan inhuren op kosten van de zaak en zonder loonheffing. Dát vindt de belastingdienst natuurlijk een brug te ver. De kosten van een personal trainer zijn belast loon. Of u laat ze vallen binnen de (belasting)vrije ruimte van de werkkostenregeling. Ook in 2021 is deze ruimte met 1,3% verhoogd naar 3% over het eerste deel van het brutoloon.

Dat heeft een fitte DGA er graag voor over. Maar een fitte DGA betekent in deze tijd nog niet dat zijn onderneming ook fit is. Het virus stelt de gezondheid van bedrijven zwaar op de proef. Onze fitte overheid heeft allerlei regelingen ontworpen om bedrijven en instellingen in getroffen sectoren te compenseren. NOW, TVL subsidies en belastinguitstel met steeds langere afbetalingsregelingen. De interessante vraag die politiek nu al wordt gesteld is of belastinguitstel uiteindelijk niet moet leiden tot belastingafstel. Oneerlijk voor de bedrijven die wel gewoon hun belasting hebben betaald. Maar macro economisch is het in de toekomst misschien niet verkeerd om de getroffen bedrijven op deze manier weer fit te maken. Ze van hun schuldendruk te verlichten. En de Nederlandse overheid kan toch veel goedkoper lenen dan de bedrijven in de particuliere sector?

De meeste ondernemers weten de hulploketten inmiddels feilloos te vinden. Maar let op. De overheid is het infuus. Het vaccin bent u zelf. Wellicht moet u uw verdienmodel structureel aanpassen indien de vraag van uw klanten de komende jaren maar traag herstelt. Uiteindelijk blijft onze markteconomie natuurlijk ook gewoon een kwestie van ‘survival of the fittest’.

Cees van Wijk
Partner
ABIN Accountants en adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *