Ga toch fietsen!

Het is lente! Meteorologisch start de lente op 1 maart, astronomisch gezien is het lente vanaf 20 of 21 maart. Dit jaar startte voor mij de lente in de week na de winterpret. De zon straalde, de temperatuur steeg: ik kreeg volop zin om naar buiten te gaan. Aan de slag in de tuin, lekker wandelen met mijn honden. Heerlijk!

Zon en bewegen: dat is waar iedereen blij van wordt. En het mooie is: het levert je ook veel op. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Die verhoogt je weerstand. Als je beweegt gebeurt er van alles in je lichaam. Met bewegen stimuleer je je bloedsomloop en verbeter je je stofwisseling. Nuttig, maar het klinkt wel saai, wat mij betreft. Leuker is het dat je door bewegen gelukshormonen aanmaakt (endorfine): je wordt er dus bewezen gelukkig van. Hoe mooi is dat. 

Nou woon ik net te ver van mijn werk om te gaan fietsen, maar anderen raad ik het van harte aan. Als werkgever kun je fietsen stimuleren. Dat kan op allerlei manieren:

Voorfinancieren door het geven van een renteloze personeelslening. De lening kan eventueel afgelost worden vanuit een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer. Die geldt namelijk ook voor de woon-werk fietskilometers;
Een fiets schenken. Een mooi cadeau, dat onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling valt;

Overuren niet uitbetalen maar daar een fiets van kopen. Nadeel is wel dat de fiets dan ook meegenomen moet worden in de vrije ruimte van de werkkostenregeling;

Een fiets van de zaak ter beschikking stellen (in plaats van een auto). De werknemer heeft dan 7% bijtelling over de aanschafwaarde van de fiets. Dat kan door als werkgever een fiets te kopen of door de fiets te leasen.

Mogelijkheden volop om je medewerkers aan te moedigen op de fiets naar het werk te komen. Het levert gezonde en gelukkige werknemers op: een mooie win-win situatie dus.

Heb je vragen over de mogelijkheden? Bel gerust.

Peter de Boer
Accountant, partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *