In The Mix

Soms heb je van die televisie- of radioprogramma’s waarvan de naam je bij blijft, zelfs als je er niet naar keek of luisterde. Toen ik nadacht over deze column kwam In The Mix van Ben Liebrand bij me op. Een radioprogramma dat niet aansloot bij mijn muzieksmaak en tussen 1983 en 1992 te beluisteren was. 

Hierin werden nummers naadloos aan elkaar gemixt met verrassende overgangen en mooie mengsels. Waarom ik daar aan moest denken? Omdat ons team ook een mooie mix is. Ten eerste van allerlei soorten mensen, mensen met andere drijfveren. Zowel mannen en vrouwen, die elk hun eigen invalshoek meenemen. Daarnaast is er – de laatste tijd steeds meer – een mix gekomen van mensen met een verschillende vooropleiding. 

Al heel lang werkt er een collega die haar carrière ooit begon als chemisch laborante. In de laatste paar jaar hebben we mensen aangenomen met een horeca achtergrond en met een opleiding voor commerciële economie. Ze gingen allemaal aan de slag als assistent accountant, omdat ze ontdekten dat ze van ‘iets met cijfers’ het gelukkigst werden.

Wat brengt deze mix ons? Nou, in elk geval gedreven medewerkers. Zij kozen bewust voor het vak en gingen daarom met passie aan de slag. Ze kwamen zonder kennis van het vak bij ons binnen, maar door de interne opleiding en begeleiding én het volgen van een studie, groeiden ze uit tot waardevolle medewerkers. Verder zien we ook dat de dingen die ze geleerd hebben tijdens hun eerdere opleiding, zeker van nut zijn. Zo wordt in de horeca opleiding veel aandacht besteed aan gastvrijheid, het de gast naar de zin maken. Wij als dienstverlener hebben dat zelfde doel: zorgen voor onze klanten. En dat kunnen deze medewerkers én kunnen ze weer leren aan degenen die langs de gewone route kozen voor de accountancy.

De accountancy is niet de enige branche waarin het lastig is om personeel met een aantal jaar ervaring te vinden. Daar zijn er nog wel meer van: horeca (hopelijk weer vanaf de zomer!), zorg en techniek, om er maar een aantal te noemen. Mijn advies: denk buiten de geijkte kaders en neem mensen aan die interesse tonen in het vak, ook al hebben ze nu geen ervaring. Dat kan een swingende mix opleveren.

PETER DE BOER
Accountant, partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *