BIK – Netherlands first

Het kabinet wil absoluut niet dat ondernemers het vertrouwen verliezen in de economie en pompt daar op dit moment ook astronomische bedragen in. Dit om natuurlijk alle (financiële) Corona-ellende beperkt te houden voor ondernemers en haar werknemers. In het rijtje van TOZO, TOGS, TVL en NOW wordt daar nu een nieuwe aan toegevoegd: BIK

BIK staat voor baangerelateerde investeringskorting (BIK), een korting op de af te dragen loonbelasting. Hierbij heeft de overheid oog voor de korte termijn, de machines en andere investeringen moeten immers gebouwd en geleverd gaan worden, en de langere termijn, investeringen om de verdiencapaciteit van bedrijven te verhogen en/of te vernieuwen. O ja, het bedrag wat je gaat krijgen is nog onzeker, want het budget moet over alle aanvragers worden verdeeld. Zijn er teveel aanvragen, dan krijg je minder dan de geplande maximale korting.

De geplande regeling betreft een korting op de loonbelasting van maximaal 3% van het investeringsbedrag. De regeling is met name opgezet voor het MKB, een belangrijke motor van de economie. De BIK regeling zal zo veel mogelijk aansluiten bij de begrippen van de KIA, de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit betekent bijvoorbeeld dat een normale personenauto (geen grijs kenteken) niet onder de regeling valt, maar een bestelauto wel.

Belangrijk is dat het een korting betreft op loonbelastingen. Dit betekent dus dat er wel sprake moet zijn van personeel. Als er geen loon is, kun je namelijk geen korting krijgen. Hoe dit werkt bij fiscale eenheden, aparte B.V.’s voor materieel e.d. is nog niet bekend.

Ook is het maar een tijdelijke regeling, 2021 en 2022. De overheid gaat er vanuit dat de crisis in 2023 bezworen is. Naar mijn mening zorgt deze regeling er alleen maar voor dat investeringen naar voren worden gehaald. Dit betekent concreet dat dit voor de lange termijn geen gevolgen heeft. Daarentegen is het fijn dat diverse bedrijven dan wel blijven doordraaien de komende jaren om machines te fabriceren en te leveren. We moeten deze natuurlijk dan niet uit het buitenland halen, omdat anders de subsidie indirect naar het buitenland vloeit. Netherlands first, zeg maar.

Geen stress verder, want het BIK loket gaat pas op 1 september 2021 open en de beloofde korting kan dan na bericht van het BIK loket in de eerstvolgende aangifte loonheffing worden geclaimd.

BAS VAN DER MEIJ
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *