Ik prijs me gelukkig in Nederland te ondernemen

Ik ben er weer ingetrapt. Net als de vorige keer. Zo’n 10 jaar geleden. Ik geloofde tot twee maanden geleden dat er voorlopig geen crisis zou komen. En als hij wel zou komen, dat ik hem kon voorspellen. De economie liep als een tierelier. Voor veel ondernemers was 2019 een record jaar. Vergelijkbaar met de periode vóór de vorige crisis, de kredietcrisis. 

Ik dacht wel regelmatig: waar zou de volgende crisis vandaan komen? Vanuit welke hoek? Vanuit de Brexit? Vanuit de stikstof gekte? Ik geloofde dat niet. Allebei te klein voor een crisis. Totdat iemand mij vorig jaar al zei: de volgende crisis “komt vanuit de mensen zelf”. Met de kennis van nu was dat een héél profetische uitspraak.

En toch komt deze COVID-19 crisis voor mij uit een volstrekt onverwachte hoek. Wie had ooit geloofd dat de Keukenhof in 2020 dicht zou blijven? Of de horeca gesloten zou worden? En het vliegverkeer nagenoeg plat zou liggen? Ik niet. Niemand denk ik. De crisis komt deze keer niet door slecht beleid of vanuit instituties.

Nee, het virus richt zich direct op de mens en blokkeert zijn bewegingsvrijheid. En daarmee zijn economische vrijheid. Dat vrije verkeer van mensen en goederen blijkt dan cruciaal te zijn voor een economie. En voor ondernemers.

De Nederlandse overheid ziet dat gelukkig ook. Dat zie je aan de redelijk intelligente lockdown. Binnen de grenzen van de capaciteit van de gezondheidszorg wordt de economische vrijheid maximaal benut. En omdat deze vrijheid economisch nog lang niet voldoende is wordt er een reeks ongekende maatregelen over ondernemers uitgestrooid.

Natuurlijk, er is onvoldoende maatwerk voor specifieke bedrijven. Maar dat hoort bij de snelheid waarmee de regeling is ingevoerd. En de páár muisclicks waarmee bijvoorbeeld de NOW-regeling kan worden aangevraagd. Binnen een paar dagen heb je tonnen op je bankrekening. Die je mag houden.

Dus mijn les voor de volgende crisis. Ik probeer niet meer te bedenken waar die ontstaat. Ik creëer wat vet op de botten, betaal in de tussentijd netjes mijn belastingen, prijs me gelukkig in Nederland te ondernemen en vertrouw erop dat onze leiders bijspringen als het écht nodig is.

Cees van Wijk
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *