Praktijkleren met een mbo-Praktijkverklaring

Gekwalificeerde medewerkers. In de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn deze niet zo eenvoudig te vinden. Tegelijkertijd staan er nog veel werkzoekenden aan de kant. Praktijkleren met een mbo-praktijkverklaring biedt kansen.

Officiële mbo-Praktijkverklaring
Voor sommigen werkzoekenden is het behalen van een volledig mbo-diploma of een mbo-certificaat nog een brug te ver. Een mbo-Praktijkverklaring kan dan kansen bieden. Samen met erkende leerbedrijven en mbo-instellingen werken we aan een aantal pilots. Het doel hiervan is werkzoekenden zonder diploma te kwalificeren voor werkprocessen die aansluiten op werkgeverseisen in de arbeidsmarkt. Door het volgen van een leerwerktraject kunnen zij een officiële, door werkgevers- en brancheorganisaties erkende 

Praktijkverklaring behalen. Dit doen zij in de praktijk, bij een erkend leerbedrijf. De ministeries van OCW en SZW ondersteunen deze nieuwe vorm van Praktijkleren.

Hoe werkt het?
Voor Sligro is een leerwerktraject opgesteld met praktische werkopdrachten. De kandidaten voor dit traject worden geselecteerd door DZB Leiden en Sligro. Zij starten een leerwerktraject met duidelijke ontwikkelstappen, die zijn vastgelegd op basis van de eisen van de werkgever. Pas als de ene stap is afgerond, wordt met een nieuwe gestart. Heel overzichtelijk en praktisch. Na het succesvol afronden van elk werkproces ontvangt de kandidaat een officiële mbo-Praktijkverklaring.

Een van de bedrijven die een dergelijke leerroute biedt, is Sligro Leiden. Daar kunnen werkzoekenden de praktijkroute tot Assistent Verkoop volgen. Directeur Arno de Jong is enthousiast: “Voor veel werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt is de traditionele manier van leren op school niet altijd geschikt. Ze zijn dan beter af met het leren op de werkvloer. Sligro wil ze vanuit maatschappelijk oogpunt graag een kans geven zich te ontwikkelen naar werk. Het is mooi te zien dat de deelnemers na het behalen van de Praktijkverklaring direct doorstromen naar een baan in onze branche. Ik weet dat er hier in Leiden ook een pilot gaande is in de Zorg. Ik zou mijn collega-ondernemers dan ook van harte willen oproepen mee te doen.“

Meer informatie? Kijk op dzb.nl/praktijkleren of neem contact op met ondergetekende: [email protected]. n

MERLE BEIJER
Consulent
DZB Leiden
www.dzb.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *