De meeste mensen deugen

Ik denk er over mijn zaak te verkopen. Ik werk veel te veel en daar ben ik wel klaar mee. Wat vind jij

Deze vraag werd mij pas gesteld door de eigenaar van een goedlopende onderneming. Een mooi bedrijf met zo’n 25 man personeel en een goed gevulde orderportefeuille. Financieel draait de zaak goed, dus echt iemand die het prima op orde heeft. Maar de ondernemer was niet gelukkig omdat hij vond dat hij er te hard voor moest werken. Samen zoemden we in op het ‘veel te veel werken’. Hij maakt lange dagen. Hij vindt namelijk dat hij altijd als eerste op de zaak moet zijn en als laatste weg moet gaan. Ik stelde hem de vraag wat zijn motivatie daarvoor was. ‘Ik moet toch kunnen zien wat er gebeurt?’ Oké, en als je op vakantie bent? Draait de zaak dan door? waren mijn tegenwerpingen. Daar kon hij niet anders dan Ja op zeggen. Dus wat maakt dat je het nodig vindt om op deze manier te kunnen zien wat er gebeurt. 

Die vraag leidde tot een mooi gesprek. We spraken over monitoren en loslaten. Over het vertrouwen in je personeel dat ze ook dat doen wat je van hen verwacht als je niet aanwezig bent. In de loop van het gesprek zag ik hem ontspannen. Want het werk zelf vindt hij nog steeds leuk en als dat dan ook nog eens op een andere manier ingevuld kan worden, dan is er reden genoeg om door te gaan. 

Onder accountants geldt het adagium ‘vertrouwen is goed, controle is beter’. Wat mij betreft draaien we het om en gaan we uit van het goede van de mens. Natuurlijk is het belangrijk om te monitoren wat er binnen je organisatie gebeurt. Maar als je doet vanuit het vertrouwen in je personeel dan straal je dat ook uit. Het zal blijken, zoals de titel van de bestseller van Rutger Bregman luidt, dat de meeste mensen deugen.

PETER DE BOER
Accountant, partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *