Vast of flexibel

De arbeidsmarkt is al jaren in verandering. Waar vroeger iedereen een vast contract had en vaak jaren lang bij dezelfde baas werkte, is er nu veel meer flexibiliteit. De behoefte aan vastigheid is minder. Zowel vanuit de wens van de werkgever als vanuit de werknemer overigens. Met name jongeren willen zich niet te lang binden en gaan na een paar jaar kijken hoe het ergens anders aan toe gaat. 

Vanuit werkgevers oogpunt kan het werken met een flexibele schil handig zijn. Mensen aannemen met korte contracten, waar je, als het minder druk wordt, snel weer vanaf kunt. Nadelen zijn er ook van steeds wisselend personeel: ze moeten ingewerkt worden en dat vergt inzet én tijd van de vaste mensen. Ook voor klanten kan het prettiger zijn om steeds met dezelfde mensen te maken hebben. Dat bindt.

Meer vastigheid

De overheid vindt dat werkgevers doorgeslagen zijn in het geven van korte contracten, en probeert weer meer vastigheid te creëren. Dat doet zijn door maatregelen te nemen die de drempel om vast personeel in dienst te nemen te verlagen. Per 1 januari 2020 gaan een aantal van die maatregelen in. Zo krijgen werkgevers weer langer de tijd om proef te draaien met potentieel vast personeel. Vanaf 2020 mag je weer drie contracten voor bepaalde tijd geven die samen 3 jaar duren. Dat was 2 jaar. Ook wordt de ww-premie voor vast personeel 5% lager dan die voor tijdelijke krachten. Stel dat de premie voor tijdelijke krachten vastgesteld wordt op 6%, dan is die voor vast personeel maar 1%. Dat is lekker.  

Transitievergoeding

Aan de andere kant is daar de transitievergoeding. Werknemers hebben momenteel recht op een transitievergoeding wanneer zij 2 jaar in dienst zijn en de arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever. Met invoering van 1 januari 2020 hebben werknemers vanaf de datum van dat zij in dienst zijn recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding bedraagt 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar, ongeacht de duur van het dienstverband. Daarbij maakt het dus niet uit of de werknemer een vast of een flexibel contract heeft.

Vast of flexibel? Aan u als de werkgever de keus wat bij u en uw bedrijf past.

Peter de Boer
Accountant Administratieconsulent
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *