In een testament kunnen ouders zelf bepalen of en hoeveel hun kinderen erven. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen. Als zoon of dochter het niet eens is met het testament, kan hij of zij toch een deel of een groter deel uit de erfenis krijgen. Hoe werkt dit?
Onterven?
Er zijn verschillende redenen waarom pa of ma besluit dat kindlief niks uit de erfenis krijgt. Bijvoorbeeld omdat er geen contact meer is of omdat pa of ma vindt dat zoon of dochter al genoeg geld heeft gehad. Hij of zij gaat dan naar de notaris om een testament te maken, waarin wordt vastgelegd dat dit kind niets erft. Dit wordt ook wel ‘onterven’ genoemd. Dit wil echter niet altijd zeggen dat het kind niets uit de erfenis krijgt. Dit komt omdat wettelijk is vastgelegd dat een kind in principe recht heeft op de ‘legitieme portie’.
De legitieme portie
De legitieme portie is een minimum deel uit de erfenis. Dit minimum deel krijgt het kind niet automatisch: het moet binnen een wettelijke termijn worden geclaimd. Of het kind de legitieme portie ook daadwerkelijk krijgt, hangt er overigens vanaf. Er moet een berekening worden gemaakt om welk geldbedrag het precies gaat. Heeft het kind voor het overlijden van de ouder al een voorschot op de erfenis geschonken gekregen, dan wordt dit van het bedrag afgetrokken. Kinderen kunnen de legitieme portie ook claimen als ze niet zijn onterfd, maar door het testament minder erven dan het minimumdeel.
Hoe lang heeft een kind tijd om te claimen?
De hoofdregel is dat een onterfd kind binnen vijf jaar na de sterfdatum de legitieme portie kan claimen. Heeft het kind wel wat geërfd maar is dat minder dan het minimumdeel, dan geldt er vaak een kortere termijn. De erfgenamen die niet vijf jaar willen wachten of de claim wordt gelegd, kunnen het kind vragen eerder een besluit over de legitieme portie te nemen.
Soms moet een kind wachten op de legitieme portie. Als een kind op tijd de legitieme portie heeft geclaimd, moet het soms wachten op het geld. Bijvoorbeeld als de overleden ouder was getrouwd. Dan moet de partner van de ouder ook zijn overleden voordat het erfdeel vrijkomt. Woonde de overleden ouder ongetrouwd samen met een partner? Als er een uitstelclausule in het testament is opgenomen en er een samenlevingscontract is, dan moet het kind ook wachten.
Willem van den Eijkel
Notaris
Verhees Notarissen
www.verheesnotarissen.nl
Notification- SENDING 1,82987 BTC. Next >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=b665d139e68049d01d574f5748bdd3dd&
Message- Process #GZ88. LOG IN > https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=699a59376009059f6801d881c4aba2b6&