Gek of geniaal

Rondom Leiden wordt er volop gewerkt aan de Rijnlandroute. Niet alleen achter Leiden, maar ook bij de A44 en bij de aansluiting van de N206 met de A44 is het elke keer weer een verrassing hoe de route vervolgd moet worden. Sinds een aantal weken is daar iets geks aan de hand. Komend vanaf Leiden richting Katwijk en andersom rijd je links. 

Ik stel me voor hoe dat gegaan is op de afdeling logistieke planning van het bedrijf dat de uitvoering in handen heeft. Een van de tekenaars loopt naar zijn collega’s, hangt zijn uitwerking aan de muur en zegt: ‘volgens mij moeten we het op deze manier gaan doen’. Hij laat de tekening zien waarin de verkeersstromen voor het gevoel tegen het verkeer in gaan. Zijn collega’s bekijken de tekening en staren hem aan. De eerste zegt voorzichtig ‘alles goed met je’, waarop een volgende zegt ‘is de drank van het feest gisteren nog niet uitgewerkt of zo?’. De stilte overheerst. En dan gebeurt het: iemand heeft het lef om te zeggen ‘misschien moeten we onze vooroordelen opzij zetten en de tijd nemen om het plan te beoordelen. Blanco kijken, los van alles wat we aangeleerd hebben.’ De afdeling staat op en staart naar de tekening. Langzaam komt het gesprek op gang. Hoe kom je op deze kronkel? Wat zijn de voordelen? En na verloop van tijd ontstaat er enthousiasme. Het is opeens zo gek nog niet als het op het eerste moment leek. Eigenlijk is het geniaal. Laten we het zo doen!

Out of the box denken. Vaak komen we daar door de waan van de dag niet aan toe. Ontbreekt de rust en de ruimte om te kijken of zaken ook buiten de gebaande paden geregeld kunnen worden. En als het al gebeurt, hoe snel worden originele plannen dan in een split second afgeschoten?

Pak die ruimte, denk out of the box en wees geniaal!

Toegegeven, niet elk origineel plan is geniaal. Sommige zijn gek of zelfs ronduit gestoord. Maar zeg nou zelf: een kans op een geniaal plan met het risico dat het achteraf toch gek blijkt te zijn is toch altijd beter dan – om met Albert Einstein te spreken – te doen wat je deed en daar-door krijgt wat je kreeg. 

Vakantie is een mooie tijd om te reflecteren. Een tijd van rust en ruimte om creativiteit een kans te geven, bij u, maar zeker ook bij uw medewerkers. Pak die ruimte, denk out of the box en wees geniaal!

Peter de Boer
Accountant Administratieconsulent
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *