Vakantie(plannen)

De meesten van jullie zullen inmiddels je aangifte inkomstenbelasting 2018 hebben ingediend en het vakantiegeld is misschien ook wel binnen. De vakantie staat voor de deur. Een mooi moment om na te denken wat te doen op vakantie.

Ik weet het al. Omdat ik ook echt lijd aan fiscale beroepsdeformatie en mijn fiscale positie scherp in beeld heb, kan ik mijn focus volledig leggen op mijn vrije tijd. Even snel googlen naar de laatste ontwikkelingen op managementboeken en het eerste document kan op de e-reader worden geïnstalleerd. De andere boeken komen dan ook wel.

Als je je eigen fiscale positie niet in beeld hebt, dan heb ik nog een tip om je tijd nuttig door te brengen. Helaas geen leestip, belastingwetgeving leest nu eenmaal niet als een spannend jongens-boek. Wel huiswerk. Stilstaan bij de ophanden zijnde wijzingen in belastingwetgeving kan komende zomerva-kantie geen kwaad. Zo wordt de heilige graal van de hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning beetje bij beetje de nek omgedraaid. Daar waar je vroeger, ja toen was het op dit punt echt beter, meewarig werd aangekeken als je aangaf op je hypotheek te willen aflossen is dit anno 2019 helemaal geen gek idee meer.

Sterker nog, het is misschien wel goed om je schuld te willen aflossen, want het voordeel dat je van de renteaftrek had wordt minder. In sommige gevallen veel minder. De vraag aan het strand zal zich dan uiteraard ook richten op de vraag hoe. Het inzetten van je woekerpolis kan een deel van het antwoord zijn. En ben je dan ook nog in het bezit van een BV, dan kan je je meteen ook de vraag stellen of je dit jaar nog dividend aan jezelf wil uitkeren. Ook eventueel om je eigen woningschuld af te lossen. Want ook dividend uitkeren aan jezelf wordt vanaf 2020 duurder.

Stof tot nadenken op het rustige strandje. Goede reis en veel wijsheid bij het plannen van je fiscale toekomst. We spreken je weer na de vakantie.

HARALD VERBEEK
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *