Digitale bedreigingen in 2019

2019 is van start en ook dit jaar gaat ons veel brengen. 2019 zal ons blijven bezig houden om data beter te beveiligen en je identiteit te beschermen.

Vers van de pers, de watch-app fraude die gaande is geloof je bijna niet. Ouders worden benaderd via de app door hun kinderen met een nieuw mobiel nummer en deze starten een gesprek. Uiteindelijk wordt er gevraagd geld over te maken naar een rekeningnummer. Het geld wordt overgemaakt naar een rekeningnummer wat je toch niet herkent daar niemand het rekeningnummer van zijn kind onthoudt. Schade in 2018, ruim 250.000 euro. De crimineel heeft zich op alle aspecten ingelezen en een profiel gemaakt van de familie relaties. U bent gewaarschuwd!

Het gijzelvirus is verbeterd. Nu wordt ook jouw back-up netjes versleuteld.

Iedereen kent het wel uit het nieuws. Of misschien heb je er zelf al mee te maken gehad: het gijzelvirus. Jouw computersysteem wordt onklaar gemaakt of alle informatie wordt versleuteld zodat je deze niet kunt gebruiken. Tegen betaling kun je jouw informatie weer ‘terugkopen’ van de criminelen. Na betaling van honderden zo niet duizenden Euro’s in Bitcoins krijg je jouw informatie weer terug.

Betalen is in dit geval geen oplossing. Het is maar de vraag of je jouw informatie daadwerkelijk ook terugkrijgt en bovendien financier je op deze wijze de volgende afpersing. Een goede virusscanner, het up-to-date houden van computersystemen en een deugdelijke back-up is een beter devies.

Ook daar hebben de criminelen iets op gevonden: virusscanners worden uitgeschakeld of misleid. Veel erger nog: ook de back-up wordt versleuteld. Gijzelvirussen worden steeds intelligenter en slaan pas toe als ook de back-up onklaar is gemaakt.

Tip: laat ook je back-up periodiek testen door jouw ICT dienstverlener of hij wel werkt.

Namaak webshops: Het lijkt te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo!

Justitie heeft haar handen er aan vol: namaak webshops. Compleet met iDeal betaling en waarborg logo’s. Criminelen verdienen hier veel geld mee en kunnen moeilijk worden gepakt omdat vaak met katvangers (geldezels) wordt gewerkt om bankbetalingen weg te sluizen. Trap er niet in en gebruik je gezond verstand: Het lijkt te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo!

Tip: controleer de URL waar je bent, en spel deze ook voor jezelf. Vaak word je misleid met maar één extra letter in de URL die je over het hoofd ziet.

Bob Hilgersom – Secureness

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *