Onder de kerstboom

Het is alweer december, volgens sommigen the most wonderful time of the year. In elk geval een mooie tijd om je hart te laten spreken. Sinterklaas en Kerst zijn bij uitstek de momenten om iets weg te geven: aan personeel, relaties of aan goede doelen. Voor elke doelgroep gelden andere regels. Die zet ik hier op een rijtje.

Personeelsgeschenken
Wil je je personeel verrassen met een extraatje aan het eind van het jaar, dan kun je dat doen zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Uitgangspunt is namelijk: alles dat een medewerker krijgt van zijn baas, is loon. En daar moet Loonbelasting over betaald worden. Dat geldt niet voor bedragen die onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Voor cadeautjes en personeelsuitjes is een bedrag tot 1,2% van het fiscale loon niet belast. Heeft een medewerker een bruto maandloon van € 2.500, dan komt de vrije ruimte op jaarbasis uit op bijna € 400. Best lekker toch!

Relatiegeschenken
December is de tijd bij uitstek om relaties via een aardigheidje te laten weten dat je blij met ze bent. Het lekkere is dat de belastingdienst meebetaalt: de kosten die je hiervoor maakt zijn aftrekbaar van de winst. Per saldo betaal je daardoor minder belasting en is het cadeau dus een stukje goedkoper. Jij blij en de relatie versterkt!

Goede doelen
Onderdeel van de kerstgedachte kan zijn: wat hebben we het toch goed! Er zijn zoveel mensen die het minder hebben en wel een steuntje kunnen gebruiken. Laat ik wat bijdragen aan een mooiere wereld voor hen.

Er zijn veel instanties die zich inzetten voor goede doelen. De meeste hebben een door de belastingdienst erkende ANBI-status. Dat maakt het nog aantrekkelijker om wat weg te geven: giften aan ANBI’s zijn namelijk aftrekbaar van de winst, waardoor ook hier de belastingdienst een beetje meebetaald.
Giften kun je privé doen of via de zaak laten lopen. In privé zijn giften aftrekbaar wanneer ze minimaal 1% en maximaal 10% van je box I inkomen bedragen. Geef je meer, dan is het handig om dat via de zaak te doen. Daar zijn de giften aftrekbaar, tot wel 50% van de winst met een maximum van € 100.000.

Mooie feestdagen, ook voor de mensen om je heen!

Peter de Boer
Accountant Administratieconsulent
Driebergen Accountants, Rijnsburg
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *