Een testament maken is slim. Een slim testament maken is slimmer.

Op allerlei consumentenwebsites lees je dat je het best een slim testament kunt maken. Maar wat is dat, een slim testament? Vaak wordt met een slim testament bedoeld dat je je erfenis zo regelt dat  je erfgenamen zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen. 

Natuurlijk is het belangrijk te weten hoeveel erfbelasting je erfgenamen moeten betalen. Dat is de eenmalige belasting die van je erfenis afgaat. Dat bedrag hangt af van de hoeveelheid geld en bezittingen die je erfgenamen van je erven, maar ook of ze familie van je zijn of niet.

Het is belangrijk dat je eerst met de notaris bespreekt wie, wat aan erfenis krijgt.

Daarnaast is het essentieel dat je verder kijkt. Ik noem dat ‘denken in scenario’s’. Hiermee bedoel ik  dat je samen met mij nagaat welke situaties zich kunnen voordoen en wat je voor die situaties ook direct in je testament geregeld wilt hebben. Slim! 

Een voorbeeld van zo’n scenario: Een persoon die je als erfgenaam hebt gekozen, kan je erfenis weigeren. Of diegene kan op het moment dat jij overlijdt zelf al dood zijn. Wie wil je in die situaties wel laten erven? Of als je iemand in je testament de rol van executeur hebt gegeven, die als jij komt te overlijden te oud of ziek is om je erfenis af te wikkelen. Voor zo’n situatie kun je iemand anders reserve-executeur maken.

Wat ik ook belangrijk vind: als je ruzie of gedoe bij de afwikkeling van je testament verwacht, licht dan je keuzes in het testament goed toe. Zo wordt je testament beter geaccepteerd door je nabestaanden. Je 

testament wordt immers pas geopend als jij er niet meer bent en je zelf niet meer kunt vertellen waarom je bepaalde zaken zo 

geregeld hebt. Als je hebt bedacht hoe je testament eruit moet zien, dan breng ik in beeld hoeveel erfbelasting dat gaat kosten. Zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Samen met mij maak je zo een slim testament. Een testament waarover je goed hebt nagedacht, dat toekomst- en conflict-bestendig is een ook rekening houdt met de belastingen.

Willem van den Eijkel
Notaris
Verhees Notarissen
www.verheesnotarissen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *