Landschap met vechtenden en belastingbesparing

Ken je het schilderij “Landschap met vechtenden” van Carel Willink? Dit schilderij hangt in Museum More en komt uit de overgenomen collectie van de failliete DSB Bank. Het echtpaar Melchers heeft deze collectie overgenomen en geschonken aan het museum in de Achterhoek. Tijdens een rondleiding vertelde de gids mij dat de heer Melchers over dit schilderij zegt dat het onduidelijk is wie van de vechtenden wint: hij of de Belastingdienst…

Juist deze opmerking trok mijn aandacht, want mijn liefde voor het fiscale vak kom ik niet vaak op deze wijze in een museum tegen. Ik heb mij al meerdere keren afgevraagd waarom zoveel vermogende particulieren zo geïnteresseerd zijn in kunst. Is dit louter en alleen vanuit interesse of geldt er ook een fiscaal motief?

Er geldt duidelijk ook een fiscaal motief, want:
•    investeringen in kunst leiden tot een belastingverlaging in box 3; en
•    kunnen leiden tot een korting van 20% op de te betalen erfbelasting.

Ik geef je een voorbeeld ter verduidelijking:
Je ziet een prachtig museumwaardig schilderij ter waarde van 1 miljoen op de TEFAF.  Je besluit dit schilderij te kopen voor boven jouw bank. Door deze aankoop bespaar je jaarlijks maximaal  € 16.100 in box 3 aan vermogensrendementsheffing (berekening 2018). Dat is na 10 jaar al snel een besparing van € 161.000.

Als je komt te overlijden dan kunnen jouw erfgenamen ditzelfde schilderij gebruiken om de erfbelasting te voldoen. Zij krijgen een korting van 20% op de af te dragen erfbelasting. Stel dat jouw erfgenamen 1,25 miljoen erfbelasting moeten betalen, dan is betaling van de belastingschuld met het schilderij van 1 miljoen voldoende en verkrijgen zij – na afstemming met de Belastingdienst – een korting van € 250.000.

Samengevat hebben wij het in deze situatie over een belastingbesparing van totaal € 411.000.

Mij is inmiddels wel duidelijk dat de heer Melchers én de kunstliefhebber de winnaars zijn.

Overtuigt deze belastingbesparing  jou nog niet?

Realiseer je dan het volgende:
1. dat je onbeperkt van je investering in de zithoek kunt genieten,
2. dat deze investering van generatie op generatie overgaat én
3. dat je jezelf hierdoor volstrekt onsterfelijk maakt.

Nienke Kimsma
Senior Belastingadviseur
JAN© Accountants & Adviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *