De Bitcoin en belastingen

Steeds vaker word ik door klanten gevraagd naar beleggen in cryptovaluta, waaronder de Bitcoin. De rente is nog steeds historisch laag, zeker die op spaarrekeningen. De vastgoedmarkt is oververhit door het lage aanbod. De media heeft veel aandacht voor cryptovaluta, zowel positief als negatief. Snelle winsten lonken. Snelle verliezen ook…

Bedroeg de koers van de Bitcoin per 1 januari 2017 nog € 930, op 31 december was deze opgelopen tot € 11.631! De opwaartse lijn liep door tot ongeveer € 14.000, waarna de koers hard daalde richting € 5.600. Op het moment van schrijven van dit artikel bedraagt de koers ca. € 7.700. Dat de koers nogal volatiel is, is een understatement.

Los van de koersontwikkeling is er nog een aantal aandachtspunten bij crypto-valuta, zoals waar bewaar je de munten (offline of op een ‘exchange’), welke munten koop je en hoe werken de belastingen?

Deze column gaat over de laatste vraag. Sinds vorig jaar is dit onderwerp, mede door de koersontwikkeling en media-aandacht, op de radar gekomen van de Belastingdienst. Een cryptovaluta is in principe een belegging en behoort daarmee als bezit tot box 3 – inkomen uit sparen en beleggen. Het vermogen voor de aangifte van 2017 is de waarde van de munt per 1 januari 2017. Dit betekent dus dat er vermogensbelasting wordt geheven op de bezittingen in box 3. Als er echter sprake is van actief handelen (meer dan normaal vermogensbeheer), dan zullen de inkomsten moeten worden opgegeven in box 1 – inkomen uit werk en woning. De vraag is natuurlijk wanneer er sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer. Hier geldt een dunne scheidslijn. Het verschil in belastingen is echter aanzienlijk! Daarnaast is nu over het algemeen sprake van winsten, echter vanaf 2018 is het ook heel goed mogelijk dat sprake is van verliezen. Zullen deze verliezen dan ook afgetrokken kunnen worden van het inkomen in box 1?

Een ander aandachtspunt is het toezicht van de Belastingdienst. Een deel van de cryptovaluta markt is anoniem en niet gereguleerd. Als iemand zijn bezittingen niet opgeeft, dan weten de Belasting-dienst en zijn/haar accountant het logischerwijs ook niet. Dit is ook zeer moeilijk te controleren. Ook is de gehanteerde koers een verstorende factor, omdat de cryptovalutamarkt in tegen-stelling tot de beurs nooit sluit. Er is dus geen echte slotkoers. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende koersen bij de diverse ‘exchanges’. Al met al veel vaktechnische en fiscale uitdagingen bij het bezit van crypto-valuta. Ook de Belastingdienst worstelt er nadrukkelijk mee.

Bas van der Meij
Registeraccountant en partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *